latinica  ћирилица
14/06/2017 |  15:37 ⇒ 17:29 | Autor: RTRS

Trnovo: Djeci poginulih boraca prioritet pri zapošljavanju (VIDEO)

U Trnovu je danas održan sastanak djece poginulih boraca Sarajevsko-romanijske regije na kojem je zaključeno da postoje opstrukcije prilikom zapošljavanja ove kategorije, kako na lokalnom, tako i na republičkom nivou, te da ovaj problem treba rješavati sistemski.
Trnovo-sastanak djece poginulih boraca Sarajevsko-romanijske regije - Foto: RTRS
Trnovo-sastanak djece poginulih boraca Sarajevsko-romanijske regijeFoto: RTRS

U Republici Srpskoj trenutno je 1.260 nezaposlene djece poginulih boraca. Iako ih je u ovoj godini zaposleno 485, predstavnici boračke kategorije nisu zadovoljni dinamikom zapošljavanja. Najviše su ogorčeni na nepoštovanje Zakona o zapošljavanju djece poginulih boraca.

Poslije tri godine na birou, Nevena Šiljegović iz Istočnog Novog Sarajeva, dobila je priliku da odradi pripravnički staž. To, međutim, ne znači da će dobiti i stalni posao.

"Udata sam , majka dvoje djece, suprug je nezaposlen. Posao bi mi mnogo značio - ovdje sam izgradila sadašnjost, a htjela bih i budućnost", kaže Šiljegović.

Prošle godine 274 djece poginulih boraca, koja su stekla visoku stručnu spremu, dobila su priliku da odrade pripravnički staž. Trenutno ih je 120, i svi bi trebalo da postanu pripravnici.

Zamjenik predsjednika Republičke organizacije porodica poginulih i zarobljenih boraca Veljko Lazić je naglasio da uz saglasnost Vlade Republike Srpske i Akcionim planom koji je donesen za 2016/2017. godinu, Srpska izdvaja 100 odsto od pripravničke plate, odnosno za lični dohodak 500 KM sa doprinosima, što po jednom nezaposlenom djetetu za godinu dana iznosi 9.552 KM.

U jednoj od najmanjih i nerazvijenih opština Istočnog Sarajeva i sarajevsko - romanijske regije -Trnovu, nezaposleno je 21 dijete poginulog borca. Njih šestoro je sa fakultetskom diplomom.

Predsjednik Odbora djece poginulih i zarobljenih boraca i nestalih civila Republike Srpske Goran Timotija kaže da se danas zapošljavaju samo podobni, a ne sposobni.

"Djeca poginulih boraca koja su završila fakultete danas rade po brentama, benzinskim pumpama, dok sinovi moćnika rade u javnim institucijama", dodao je Timotija.

Sastanaku djece poginulih boraca sarajevsko - romanijske regije održanom u Trnovu, osim predstavnika tri opštine Istočnog Sarajeva, nije prisustvovao niko od republičkih, ali ni gradskih zvaničnika.