latinica  ћирилица
14/06/2017 |  14:06 ⇒ 19:56 | Autor: RTRS

Radnici ŽRS će moći ovjeravati zdravstvene knjižice

Preduzeću "Željeznice Republike Srpske" biće omogućen novi reprogram dugova za doprinose za zdravstveno osiguranje, pa će radnici moći da ovjeravaju zdravstvene knjižice, dogovoreno na sastanku u Banjaluci predstavnika FZO Republike Srpske, Ministarstva saobraćaja i veza, Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite i rukovodstva ovog preduzeća.
Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske - Foto: RTRS
Fond zdravstvenog osiguranja Republike SrpskeFoto: RTRS

Iz Fonda zdravstvenog osiguranja ističu da je uslov da poslodavac izmiruje dugove u skladu sa dogovorenim reprogramom i plaća tekuće obaveze jer je ovjera zdravstvenih knjižica, a samim tim i korištenje zdravstvene zaštite i drugih prava iz zdravstvenog osiguranja, uslovljena plaćanjem doprinosa, što je zakonska obaveza.

Poručili su da Fond nije adresa za okupljanje i proteste radnika "Željeznica", niti bilo koje druge firme čiji poslodavci ne uplaćuju doprinose jer su poslodavci ti koji su odgovorni za poslovanje firme i za poštovanje svih zakonskih obaveza. Smatraju da je krajnje nekorektno i neodgovorno traženjem svojih prava ugroziti prava svih ostalih osiguranih lica.

"Sve one koji su zagovarali blokadu rada Fonda obavještavamo da bi blokiranje rada Fonda dovelo u pitanje funkcionisanje kompletnog zdravstvenog sistema. Smatramo da se nastala situacija, nemogućnost ovjeravanja zdravstvenih knjižica radnicima `Željeznica`, mogla izbjeći da je postojala bolja komunikacija između radnika, rukovodstva preduzeća i Ministarstva saobraćaja i veza", tvrde u Fondu.

Izvor: SRNA