latinica  ћирилица
14/06/2017 |  07:48 | Autor: RTRS

U Banjaluci sjednica Komisije za srpski jezik i ćirilicu

Komisija za pitanja srpskog jezika i ćirilice, koju je formiralo Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, održaće danas sjednicu u Banjaluci, rečeno je Srni u Akademiji nauka i umjetnosti Republike Srpske.
ANURS - Foto: RTRS
ANURSFoto: RTRS

Nakon sjednice, koja će biti održana u Ministarstvu, javnost će biti upoznata o zaključcima.

Na prijedlog ANURS, za člana Komisije imenovan je akademik Slobodan Remetić.

U Akademiji je Srni rečeno da je ova institucija trajno orijentisana na očuvanje srpskog jezika i ćirilice i da je to predviđeno njenim Zakonom, Statutom i programom, te da ima Odbor za jezik, koji djeluje u okviru Odjeljenja za jezik i književnost.

"Akademija je u proteklih nekoliko godina organizovala naučne skupove i okrugle stolove posvećene pitanju očuvanja srpskog jezika, a štampan je i zbornik radova `Јezik i pismo u Republici Srpskoj` u kojem su objavljeni naučni radovi kojima je obuhvaćeno i pitanje ćirilice", naveli su iz Akademije.

ANURS je u proteklih 10 godina radila na naučnoistraživačkim projektima posvećenim pitanju srpskog jezika, koje je finansiralo Ministarstvo nauke i tehnologije, a rezultati istraživanja redovno su, po fazama, dostavljani Ministarstvu.

"Članovi ANURS iz oblasti lingvistike i književnosti učestvovali su na svim skupovima koji su povodom ovog pitanja bili organizovani u Republici Srpskoj i Srbiji, a sa kojih su poslati zaključci i preporuke relevantnim institucijama", kažu iz ANURS.

Članovi Akademije oglašavali su se i u medijima, otvarajući dijalog u vezi sa problemima očuvanja srpskog jezika i ćirilice.

Izvor: SRNA