latinica  ћирилица
29/04/2017 |  20:11 ⇒ 20:13 | Autor: RTRS

Stoilković za RTRS: Tiranska platforma je pokušaj državnog udara (VIDEO)

Građani Makedonije koji su se suprotstavljali Tiranskoj deklaraciji, sada će to još jače raditi”, smatra Ivan Stoilković, lider Srba u Makedoniji i poslanik Sobranja.
Ivan Stoiljković - Foto: RTRS
Ivan StoiljkovićFoto: RTRS

"Svi su u Makedoniji uvidjeli veliku prevaru jer Tiranska platforma je pokušaj izvođenja državnog udara, a a priznavanje tog od strane nekih zapadnih država samo dolijeva ulje na vatru i podiže svijest kod naroda da treba da produži borbu za svoje interese", rekao je Stoilković u intervjuu za RTRS.

On kaže da bi svako suprotno ponašanje vodilo ka nestanku Makedonije kao države, stradanju naroda, destabilizaciji i svemu onome što nijedan normalan čovjek ne bi poželio u regionu.

Stoiljković kaže da 'Tiranska platforma' mora pasti, zato što, prije svega, uvodi dvojezičnost u Makedoniji.

"Kada bude stavljena u život, mi ćemo kao roditelji morati našu djecu da šaljemo još od prvog razreda da uče malbanski jezik, zajedno sa Makedonskim jezikom. Albanski jezik postaje ne samo svanični, nego i obavezni jezik. Ne postoji u svijetu bilingovana država. Makedonija bi u tom pogledu postala unikatna", rekao je Stoilković.

Govoreći o srpskoj poziciji, Stoilković kaže da bi Tiranska deklaracija bila uvod u federalizaciju jer ona stavlja Albance u ekskluzivni položaj da odlučuju o sudbini svih građana Makedonije.