latinica  ћирилица
15/02/2017 |  07:46 ⇒ 21:58 | Autor: RTRS

NSRS razmotrila Nacrt strategije unapređenja položaja lica sa invaliditetom (VIDEO)

Narodna skupština Republike Srpske razmotrila je Nacrt o izmjenama i dopuni Zakona o zdravstvenim komorama koji predviđa osnivanje komore medicinskih sestara i zdravstvenih tehničara.
Sjednica Narodne skupštine Republike Srpske (Foto: NSRS) -
Sjednica Narodne skupštine Republike Srpske (Foto: NSRS)

21.55...Narodna skupština Republike Srpske razmotrila je nacrt strategije unapređenja društvenog položaja lica sa invaliditetom u Republici Srpskoj za period od 2017. do 2026. godine, koja za cilj ima poboljšanje položaja lica sa invaliditetom i njihovog što većeg učešća u javnom i političkom životu.

Ciljevi strategije određeni su u oblastima: zakonodavstvo, javni i politički život, ekonomska samostalnost, zapošljavanje i profesionalna rehabilitacija, socijalna zaštita, sigurnost i podrška, zdravstvena zaštita i osiguranje, navodi se u ovom dokumentu.

Među ciljevima su i oblasti vaspitanje i obrazovanje, kultura i religija, pristupačnost i informisanje, porodični život, sport i rekreacija.

Izradi ove strategije prethodila je analiza sprovođenja Strategije za unapređenje položaja lica sa invaliditetom u Republici Srpskoj za period od 2010. do 2015. godine, koju su pripremili UNICEF i UNDP.

Strategijom je predviđeno da se strateške aktivnosti finansiraju iz budžeta Republike Srpske u skladu sa nadležnostima određenih ministarstava, te iz sredstava EU.

Sjednica Narodne skupštine Republike Srpske biće nastavljena sutra razmatranjem nacrta strategije upravljanja otpadom za period od 2017. do 2026. godine.

Biće razmatran i prijedlog budžeta Regulatorne komisije za energetiku Republike Srpske za 2017. godinu, izvještaj Investiciono-razvojne banke Republike Srpske i fondova o poslovanju za 2015. godinu sa izvještajem nezavisnog spoljnog revizora.

Poslanici će se sutra u "danu za glasanje" izjašnjavati o apsolviranim tačkama dnevnog reda.

Nastavak sjednice zakazan je za 10.00 časova.

20.10... Cilj Nacrta strategije naučnog i tehnološkog razvoja Republike Srpske od 2017. do 2021. godine -"Znanje za razvoj" jeste jačanje naučne i tehnološke osnove u Srpskoj.

Ministar nauke i tehnologije Republike Srpske Јasmin Komić istakao je da je donošenje navedene strategije važno i radi doprinosa naučnoistraživačke zajednice ekonomskom razvoju Srpske.

"Razlog za donošenje Strategije nalazi se u činjenici da je istekao četvorogodišnji period za koji je bio donesen ranije važeći dokument naučnog i tehnološkog razvoja Republike Srpske od 2012. do 2016. godine i da bi trebalo nastaviti sa aktivnostima u oblasti naučnoistraživačkog rada i tehnološkog razvoja", rekao je Komić obrazlažući ovu strategiju.

On je naglasio da se tim dokumentom definišu mehanizmi za podsticanje izvrsnosti, nacionalne i međunacionalne vidljivosti u nauci i inovacijama i ciljno orijentisana istraživanja za inovacije u narednom petogodišnjem periodu.

"Na osnovu vizije razvoja nauke i tehnologije, Strategijom je definisano šest ciljeva. To su podsticanje naučnoistraživačkog kvaliteta i izvrsnosti, internacionalizacija nauke i inovativnosti, saradnja naučnoistraživačke i inovatorske zajednice sa privredom, stvaranje uslova za povećanje izdvajanja za nauku i inovativnost, razvijanje ljudskih resursa, te podsticanje pametne specijalizacije", naveo je Komić.

Poslanici vladajuće koalicije, ali i opozicije saglasni su da je navedeni dokument dobro sačinjen i da bi u narednom periodu trebalo izdvajati više sredstava za razvoj nauke i istraživačke djelatnosti.

Narodna skupština Republike Srpske razmotrila je Nacrt strategije naučnog i tehnološkog razvoja Republike Srpske od 2017. do 2021. godine -"Znanje za razvoj".

19.19 Narodna skupština Republike Srpske razmotrila je Prijedlog strategije transporta Srpske za period od 2016. do 2030. godine, koja predstavlja osnov za projektovanje i planiranje budućih investicija u Republici Srpskoj.

Pomoćnik ministra saobraćaja i veza Republike Srpske Nataša Kostić rekla je u završnoj riječi da je transportna infrastruktura u nadležnosti entiteta, zbog čega nije moguće da se definiše izgradnja bilo kojeg putnog pravca, a da se u to ne uključe entiteti.

Kostićeva je napomenula da je ova strategija dio okvirne strategije transporta BiH, kao što su to i strategije Federacije BiH i Brčko distrikta.

Ona je podsjetila da je Evropska komisija insistirala da BiH sačini strategiju transporta kako bi BiH mogla da aplicira za određene projekte iz fondova EU.

Kada je riječ o izgradnji mosta na rijeci Savi kod Gradiške, Kostićeva je istakla da su obezbijeđena sredstva za izgradnju ovog mosta i građevinska dozvola.

Ona je rekla da Hrvatska traži način finansiranja ovog mosta i pristupnog puta na auto-put Zagreb-Beograd.

Govoreći o izgradnji auto-puta Sarajevo-Beograd, Kostićeva je istakla da je Turska iskazala interesovanje da finansira izgradnju, ali da u narednom periodu treba da se pregovara o trasi ovog auto-puta.

Poslanik SNSD-a Igor Žunić smatra da ovaj dokument uz sve svoje manjkavosti mora biti vizija razvoja putne mreže u Republici Srpskoj.

Žunić je rekao da u ovom dokumentu nedostaje projekat razvoja putne infrastrukture na prostoru Posavine, posebno zaobilaznice od Prnjavora do Dervente.

Poslanik SDS-a Nade Planinčević smatra da se prostor opština Derventa, Modriča i Brod ne tretira jednako u planu modernizacije putne mreže kao što je slučaj u opštinama Laktaši i Gradiška.

Poslanik SNSD-a Dušica Savić smatra da treba obaviti stručnu analizu u vezi sa budućom trasom auto-puta Sarajevo-Beograd koja treba da ide kroz teritoriju Republike Srpske.

Poslanik Saveza za bolju budućnost /SBB/ Admir Čavka smatra da u ovom dokumentu nema jasne strategije razvoja Aerodroma Banjaluka.

Poslanik Stranke Napredna Srpska Goran Đorđić mišljenja je da ovu strategiju treba povući iz skupštinske procedure, jer ne sadrži izvor podataka koji se odnose na međuentitetski transport i transportne usluge, a koji se navode u toj strategiji.

17.25...Poslanici NSRS nastavili raspravu o prijedlogu strategije transporta Republike Srpske za period od 2016. do 2030. godine.

15.10...U Narodnoj skupštini Republike Srpske data je redovna pauza do 17.00 časova, nakon koje će poslanici nastaviti skupštinsku raspravu o prijedlogu strategije transporta Republike Srpske za period od 2016. do 2030. godine.

Tokom skupštinske rasprave o prijedlogu ove strategije, poslanik SDS-a Nade Planinčević rekao je da ovaj dokument nije kompatibilan sa brojnim planskim dokumentima i strategijama u različitim oblastima koji su ranije usvojeni u parlamentu Republike Srpske.

"Ono što nam se nudi u ovoj strategiji ne odslikava realno stanje u Republici Srpskoj, zbog čega je nerealno očekivati njeno sprovođenje i ovaj dokument treba povući iz procedure", istakao je Planinčević.

14.41... Poslanik DNS-a Duško Ivić smatra da je neophodno donijeti strategiju transporta Srpske za period 2016-2030. godine, jer je njen cilj kvalitetniji transport u Republici.

"Nakon usvajanja ove strategije potrebno je što prije pronaći mogućnost za njenu realizaciju", rekao je Ivić tokom skupštinske rasprave o Prijedlogu strategije transporta Republike Srpske za period 2016-2030. godine.

Ivić se založio da putni pravci Novi Grad-Prijedor i Prijedor-Kozarska Dubica imaju prioritet prilikom rekonstrukcije putne infrastrukture.

Poslanik SNSD-a Nataša Radulović mišljenja je da je krajnje vrijeme da se uradi rekonstrukcija putnog pravca Foča-Šćepan Polje prema Crnoj Gori.

Šef poslaničkog kluba PDP-a Branislav Borenović smatra da treba dati prioritet rekonstrukciji regionalnog puta Bronzani Majdan-Sanski Most, kao i rekonstrukciji putnog pravca Foča-Šćepan Polje.

Poslanik SDS-a Davor Šešić smatra da prijedlog ove strategije predstavlja "spisak lijepih želja, bez jasnog obrazloženja ko je autor strategije i koliko je koštala njena izrada".

"Optimistično je da neko projektuje strategiju na 14 godina s obzirom da mi ne možemo projektovati budžet Republike Srpske na godinu dana, imajući u vidu tešku ekonomsku situaciju u kojoj se nalazi Republika Srpska", rekao je Šešić.

Poslanik NDP-a Zdravko Krsmanović smatra da je ova strategija neprovodiva, jer nema nikakvog koncepta i dinamike izgradnje autoputeva u Srpskoj.

Poslanik Stranke Napredna Srpska Goran Đorđić i poslanik SDS-a Dragan Galić mišljenja su da ovu strategiju treba povući iz skupštinske procedure.

13.10... Pomoćnik ministra saobraćaja i veza Republike Srpske Nataša Kostić rekla je na sjednici Narodne skupštne da usvajanje strategije transporta Srpske za period 2016-2030. godine predstavlja osnov za projektovanje i planiranje budućih investicija.

Obrazlažući poslanicima Prijedlog strategije transporta Republike Srpske za period 2016-2030. godine, Kostićeva je istakla da je osnovni cilj ovog dokumenta postizanje održivog transportnog sistema na teritoriji Republike Srpske.

"Cilj strategije je identifikovanje aktivnosti za razvoj transportnog sistema Republike Srpske u kratkoročnom, srednjoročnom i dugoročnom periodu, a ovaj dokument obuhvata sve sektore transporta - drumski, željeznički, vazdušni, vodni transport", naglasila je Kostićeva.

12.45... Nacrtom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o geološkim istraživanjima stvoreni su uslovi za uspostavljanje katastra klizišta.

Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić istakao je da uspostavljanje katastra klizišta ima za cilj evidentiranje svih vrsta klizišta, drugih vidova nestabilnosti, te utvrđivanja načina njihove sanacije.

"Uspostavljanjem katastra klizišta biće omogućeno kontinuirano praćenje procesa klizanja, pravovremeno reagovanje i obezbjeđivanje neophodnih informacija koje su od velikog značaja planerima, investitorima, projektantima i graditeljima", rekao je Đokić u Narodnoj skupštini Republike Srpske, obrazlažući zakonsko rješenje.

On je naveo da je Ministarstvu industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske ostavljena mogućnost da odobri izvođenje osnovnih geoloških istraživanja pravnom licu koje posjeduje licencu za geološka istraživanja.

Narodna skupština Republike Srpske razmotrila je navdeno zakonsko rješenje.

12.10...Komora medicinskih sestara i zdravstvenih tehničara štitiće interese profesije, pacijenata, voditi evidenciju o članovima komore, obezbijediti njihovo trajno stručno usavršavanje, da bi se održala stečena znanja i vještine i usvojila nova, navedeno je u obrazloženju Nacrta zakona.

Cilj izmjena i dopuna važećeg Zakona o zdravstvenim komorama jeste uspostavljanje komore medicinskih sestara i zdravstvenih tehničara kao samostalne, profesionalne organizacije sa svojstvom pravnog lica.

11.45... Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Sonja Karadžić Јovičević smatra da bi, prije formiranja komore medicinskih sestara i zdravstvenih tehničara, trebalo revidirati Komoru doktora medicine.

"Nisam sigurna da je osnivanje komore medicinskih sestara i zdravstvenih tehničara dobro prije nego što se donese zakon o sestrinstvu", rekla je Јovičevićeva tokom skupštinske rasprave o Nacrtu zakona o izmjenama i dopuni Zakona o zdravstvenim komorama.

Ona je upozorila da ogroman broj medicinskih radnika - sestara i medicinskih tehničara odlazi iz Republike Srpske i da osnivanje ove komore neće zaustaviti njihov odlazak.

Poslanik SNSD-a Dragoljub Davidović smatra da članstvo zdravstvenih radnika u ovim komorama mora biti dobrovoljno, bez ikakve vrste prisile.

Poslanik PDP-a Milan Švraka rekao je da nije protiv osnivanja komore, ali da nije salasan sa procedurom njenog osnivanja.

Samostalni poslanik Slavko Dunjić smatra da ovaj nacrt zakona treba uputiti u stručno-javnu raspravu na kojoj bi se medicinske sestre i tehničari upoznali o pravilima osnivanja komore, kao i da li su za formiranje tog tijela.

Poslanik SDS-a Želimir Nešković smatra važnim da ova komora sprovodi edukaciju medicinskih sestara i tehničara.

10.34... Nacrtom zakona o izmjenama i dopuni Zakona o zdravstvenim komorama, o kojem je danas u Banjaluci počela rasprava u Narodnoj skupštini Republike Srpske, predviđeno je osnivanje komore medicinskih sestara i zdravstvenih tehničara.

Obrazlažući nacrt zakona, ministar zdravlja i socijalne zaštite Srpske Dragan Bogdanić rekao je da je cilj izmjena i dopuna važećeg Zakona o zdravstvenim komorama uspostavljanje komore medicinskih sestara i zdravstvenih tehničara kao samostalne, profesionalne organizacije sa svojstvom pravnog lica.

Bogdanić je naveo da je osnivanje komore medicinskih sestara i zdravstvenih tehničara nephodno zbog unapređivanja uslova za obavljanje profesije medicinskih sestara i zdravstvenih tehničara, zaštite njihovih profesionalnih interesa, organizovanog učešća na unapređivanju i sprovođenju zdravstvene zaštite i zaštite interesa građana u ostvarivanju prava na zdravstvenu zaštitu.

Komora medicinskih sestara i zdravstvenih tehničara štitiće interese profesije, pacijenata, voditi evidenciju o članovima komore, osigurati njihovo trajno stručno usavršavanje, kako bi se održala stečena znanja i vještine i usvojila nova, navedeno je u obrazloženju nacrta zakona.

Biće razmatran i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o geološkim istraživanjima i Prijedlog strategije transporta Republike Srpske od 2016. do 2030. godine.

Poslanici će razmatrati Nacrt strategije naučnog i tehnološkog razvoja Republike Srpske od 2017. do 2021. godine.

Poslanici su sinoć razmatrali Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o notarima kojim se preciznije propisuje organizovanje, sprovođenje i polaganje notarskog ispita.

Ovim izmjenama zakona, pojednostavljuje se polaganje notarskog ispita, a pripremni seminar nije više uslov za izlazak na ispit.

Donošenje ovog zakona, kaže ministar pravde Anton Kasipović, proizašlo je i iz potrebe usaglašavanja odredaba ovog zakona sa odredbama Zakona o nasljeđivanju i Zakona o vanparničnom postupku.

Prenos sjednice Parlamenta Srpske možete pratiti na RTRS plus.

Izvor: RTRS/SRNA