latinica  ћирилица
19/01/2017 |  19:28 ⇒ 20:44 | Autor: RTRS

SIPA još ne zna ko je počinio napad na premijera Srbije - pomoć traže od građana (VIDEO)

SIPA još ne zna ko je napao premijera Srbije Aleksandra Vučića u Potočarima. Nakon dvije godine, traže pomoć građana. Na svojoj internet stranici objavili su fotografije potencijalnih napadača čiji identitet njima nije poznat.
SIPA - Foto: RTRS
SIPAFoto: RTRS

A upravo na jednoj od fotografija je lice koje je MUP Srpske identifikovao još prošle godine u izvještaju, predatom Specijalnom tužilaštvu Republike Srpske.

U eri digitalizacije, protoka podataka i mogućnosti da skoro svaki laik otkrije identitet nekog lica, SIPA poziva građane da rade - njihov posao.

Nakon skoro dvije godine nisu bili u stanju da otkriju, ko su počinioci napada na premijera Srbije u Potočarima. Tako se među objavljenim fotografijama našao i Armin Šehomerović iz Srebrenice, čiji identitet SIPA navodno ne zna, iako je to isto lice kao napadač identifikovano u izvještaju MUP-a Srpske.

Zašto je ignorisan taj podatak, u MUP-u bez odgovora. Kažu, Specijalnom tužilaštvu RS izvještaj su predali u aprilu prošle godine.

Iako postoje brojni video- zapisi na kojima se jasno vidi identitet napadača, SIPA još traga. MUP Srpske svoju istragu okončao je prošle godine. Identifikovana su četiri počinioca. Osim Šehomerovića iz Srebrenice, na listi su se našla još tri lica iz Tešnja: Almir Merdić, Elvedin Himzić i Mujo Dizdarević, dok za dva lica nije utvrđen identitet.

Nedavno je premijer Srbije izjavio da nema nikakave sumnje da je napad na njega u Potočarima organizovan u BiH.

- Mnogi nisu srećni ishodom napada u Potočarima i bili su iznenađeni mojom postojanošću, i hrabrošću ljudi koji su me obezbjeđivali. Mnogi su željeli drugačije, kaže oremijer Srbije, Aleksandar Vučić.

Vučić je čak izjavio da zbog političkih pritisaka policajci iz Srbije tog dana nisu mogli da budu u Potočarima, iako nije bilo zakonskih ograničenja.

A da je ovdje politika odavno umiješala prste smatraju i stručnjaci. Tvrde da građani u ovom slučaju ne mogu pomoći jer tehnologije kriminalističko- forenzičke obrade nedvosmisleno mogu da identifikuju i dokažu šta se desilo u Potočarima.

- Nažalost, u mnogim stvarima u BiH kada se događaju razni delikti i krivična dela, prije to preuzme politika na svojevrstan politikanski ili drugi način koristeći za svoj interes, dok službe bezbjednosti i policijske agencije indolentno to posmatraju, ističe Mile Dančić, profesor Kriminalistike i krivičnog prava.

Podsjećamo da su lica koja je identifikovao MUP Srspke 10 dana nakon napada saslušana u Tužilaštvu BiH ali su pušteni na slobodu i protiv njih nije podignuta optužnica.

Spekulisalo se da su povezani sa uticajnim ljudima u SDA i da su mjesecima slali novac i opremu pripadnicima Islamske države, ali i da su bili pripadnici ozloglašenog odreda El mudžahid.

Nakon svega, građani umjesto da rade posao brojnih bezbjednosnih BH agencija, za koji ih debelo plaćaju - trebalo bi da se zapitaju - ako se ovako postupa sa premijerom jedne države, ko će i na koji način zaštiti njih, kako ih vole nazvati -obične građane.