latinica  ћирилица
26/10/2016 |  20:40 ⇒ 21:44 | Autor: RTRS

Mehmedović: Šiljegovićeva inicijativa za formiranje obavještajne agencije (VIDEO)

Da li Oružane snage BiH formiraju obavještajnu agenciju koja bi imala nadležnosti za praćenje i prikupljanje informacija o građanima, van vojnih lokacija - i danas je tema u političkim krugovima.
Dokument - Foto: RTRS
DokumentFoto: RTRS

Pomoćnik ministra odbrane BiH za obavještajno-bezbjednosne poslove Marinko Šiljegović demantovao je takve informacije. Tvrdi da takva inicijativa ne postoji, pogotovo da ju je on nije pokrenuo.

Iz Komisije za odbranu i bezbjednost parlamenta BiH, danas, međutim, drugačija informacija. Član Komisije Šemsudin Mehmedović je potvrdio da su pokrenute izmjene Zakona o Oružanim snagama radi organizovanja bezbjednosnih službi, i da je inicjativa stigla upravo od Šiljegovića.

- Marinko Šiljegović, pomoćnik ministra odbrane BiH za obavještajno-sigurnosni rad informisao je članove zajedničke komisije da su u toku aktivnosti na izradi izmjena i dopuna Zakona o odbrani BiH u dijelu koji se odnosi na njegov član 10, a kojim su obuhvaćene aktivnosti vojno-obavještajnog roda - rekao je Mehmedović.

Radio-televizija Republike Srpske u posjedu je dokumenta, naslovljenog na Parlamentarnu skupštinu BiH i njenu komisiju za odbranu i bezbjednost, kojim se inicira da obavještajne poslove koje radi Obavještajno-bezbjednosna agencija BiH istovremeno radi i Ministarstvo odbrane.