latinica  ћирилица
30/08/2016 |  10:26 ⇒ 31/08/2016 | 09:00 | Autor: RTRS

Odbijen zahtjev za raspravu o referendumu u Srpskoj (VIDEO)

Јedinstvenim nastupom i izjašnjavanjem srpski poslanici spriječili su da se u dnevni red današnje sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH uvrsti razmatranje referenduma o Danu Republike, 25. septembra.
Predstavnički dom - Foto: RTRS
Predstavnički domFoto: RTRS

Ipak, nisu mogli da zaustave na trenutke histerične napade i optužbe bošnjačkih poslanika da je predstojeći referendum antiustavan i antidejdtonski.

Osim referenduma, bošnjačkim poslanicima iz svih partija zasmetala je i nedavna zajednička antiteroristička vježba policija Srpske i Srbije.

Zbog izjave poslanika Milice Marković da razumije da su se neki Bošnjaci uplašili pokazne vježbe - sjednica je na trenutak prekinuta, jer su se pojedini bošnjački poslanici, kako su rekli, uplašili. Srpski poslanici odgovorili su da policijska vježba i treba da izazove strah kod terorista i kriminalaca.

Referendum u Srpskoj i pokazna vježba policajaca Srpske i Srbije podijelili su bh. poslanike. Nakon što je odbijena inicijativa da se Predstavnički dom izjasni o najavljenom izjašnjavanju građana Srpske, SDP-ovi poslanici demonstrativno su napustili sjednicu.

- Ovo je antisutavni postupak i mi ćemo napustiti sjednicu - rekao je Denis Bećirović, poslanik ove stranke.

Na Bećirovićevo dokazivanje navodno antiustavnog i antidejtonskog karaktera referenduma, podržano od nekolicine bošnjačkih poslanika uslijedio je jedinstven odgovor poslanika iz Srpske koji podsjećaju da u bh. parlamentu nije bilo ovakve histerije kada je Bakir Izetbegović pred Ustavnim sudom BiH osporio 9. januar.

- To je naš stav i odgovor institucija Republike Srpske, parlament BiH nije mjesto za ovakve rasprave - rekao je Staša Košarac, šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu.

Za hrvatske poslanike referendum, kao institut demokratskog izjašnjavanja naroda, nije sporan.

Kada nisu uspjeli sa referendumom, bošnjački poslanici pokušali su da problematizuju pokaznu vježbu policija Srpske i Srbije. Prednjačio je Sadik Ahmetović tvrdeći da je to demonstracija sile koja plaši Bošnjake.

- Ova vježba morala je biti u neko bolje vrijeme i stabilnijim političkim prilikama - rekao je Ahmetović.

Predsjedavajuća Kluba poslanika SDS-a Aleksandra Pandurević rekla je da ovo nije prva zajednička vježba dvije policije i da je prethodna održana u Banjaluci, te da tad nikome iz Sarajeva to nije smetalo.

Da je kampanja zaista razlog velike galame u klupama bh. parlamenta na kraju priznaju i najveće galamdžije.

- Kada je ovako ove godine za loklne izbore ja samo mogu zamislitui kako će biti za opšte izbore - rekao je Željko Komšić, poslanik DF-a.

Predstavnički dom nije podržao ni inicijativu Nikole Lovrinovića i Predraga Kožula o osudi totalitarnih režima, smijeh u sali izazvala je upadica da bi prije glasanja o toj inicijativi iz sale trebalo da izađu svi bivši komunisti.