latinica  ћирилица
29/07/2016 |  20:35 ⇒ 20:40 | Autor: SRNA

Prijedor: Nagrađene zlatne ruke Potkozarja

Proglašenjem pobjednika i dodjelom nagrada i priznanja u Prijedoru je večeras zvanično zatvorena 10. jubilarna etno-izložba "Zlatne ruke Potkozarja".
Prijedor: Zlatne ruke Potkozarja - Foto: SRNA
Prijedor: Zlatne ruke PotkozarjaFoto: SRNA

U kategoriji najoriginalniji eksponat prvo mjesto osvojila je višestruko nagrađivani izlagač Milka Miljković za kerani milje, drugo mjesto Udruženje žena "Donja Puharska" za ručno izrađen stolnjak tehnikom toledo i nec, a treće šivena interaktivna slikovnica "Tiha knjiga" Anđe Mijić.

U kategoriji najljepše uređeni štand nagradu je ove godine osvojilo Kolo srpskih sestara Prijedor.

Priznanja su pratile novčane nagrade od 250, 150 i 100 KM za prva tri najoriginalnija eksponata, odnosno 100 KM za najuređeniji štand.

Komisija u sastavu arheolog Milenko Radivojac, novinar Stana Marinović i likovni umjetnik Mesud Hodžić dodijelila je tri posebna priznanja, i to Radoslavu Starčeviću za izradu tradicionalnih muzičkih instrumenata, Dejani Vujnović za ručno izrađeni nakit i Udruženju žena "Crvena ruža" iz Gradiške za ručno oslikani kuhinjski set.

Desete, jubilarne "Zlatne ruke Potkozarja" u okviru Prijedorskog kulturnog ljeta 2016. organizovala je Turistička organizacija grada Prijedora. Okupile su sedam udruženja, dvije domaće radinosti, prijedorsku kancelariju Privredne komore Republike Srpske i tridesetak pojedinaca koji se bave izradom rukotvorina i suvenira.