latinica  ћирилица
08/07/2016 |  14:18 | Autor: RTS

Rasistička poruka: Sljedeći put trebalo bi da igra njemačka reprezentacija

Potpredsjednica njemačke desničarske partije Afd, Beatis fon Storč izazvala je pravu buru reakcija, pošto je na Tviteru napisala da bi "sljedeći put trebala da igra njemačka REPREZENTACIЈA", što je javnost protumačila kao otvoren rasizam. Političarka je, rano jutros, izbrisala tvit i na Fejsbuku objasnila da nije baš tako mislila.

Njemački mediji poput Velta, Tagešpigla i Frankfurter alemajne cajtunga, podsjećajići na istoriju izjava vrhuške te populističe stranke, ocijenili su da se radi o rasizmu usmjerenom protiv dijela nemačkog tima, poput DŽeroma Boatenga, Memeta Ozila ili Samija Kedire.

Podsjetili su i na izjavu njenog stranačkog kolege Aleksandera Gaulanda koji je pred početak Evra rekao da "mnogi ljudi misle da je Boateng dobar igrač, ali ne bi željeli da im bude komšija".

Njihovi politički rivali su žestoko reagovali na takve izjave, pa je socijal-demokrata Ralf Štenger izjavu desničarke nazvao "potpunom glupošću".

"Ko je ova smiješna osoba koju može da usreći samo titula svejtskog šampiona", naveo je Omid Nuripur iz stranke Zelenih.

Beatris fon Storč je početkom godine šokirala njemačku javnost izjavama da bi policija morala da puca na migrante i njihovu djecu kako bi ih spriječila da uđu u Njemačku.

Tvit Beatis fon Storč (Foto: Screenshot )