latinica  ћирилица
06/07/2016 |  15:42 ⇒ 15:44 | Autor: B92

Simbolika broja 12 – dobijamo li novog evropskog šampiona?

Poznato je da je fudbal igra velikih brojeva, a to pokazuju mnoge tradicije koje opstaju iz godine u godinu.
Euro 2016 (foto: kladionicar.eu) -
Euro 2016 (foto: kladionicar.eu)

Znamo da Benfika zbog kletve Bele Gutmana decenijama ne može da osvoji neki evropski trofej, da nijedna ekipa nije odbranila titulu u Ligi šampiona, da Argentina nije osvojila značajan pehar više od 20 godina...

Nešto slično moglo bi da se dogodi i na Evropskom prvenstvu u Francuskoj, a veliki udio mogla bi da ima simbolika broja 12.

Јedna od najljepših priča evropskog i svjetskog fudbala ispričana je 1992. godine na veoma ružnim osnovama. Tada je bivša Јugoslavija suspendovana zbog sankcija i nije igrala na EURO u Švedskoj, a njeno mesto zauzela je Danska.

Danci su odigrali turnir iz snova i na krilima Pitera Šmajhela, Brajana Laudrupa i trenera Ričarda Milera Nilsena stigli na krov Evrope.


 To je "Danskom dimanitu" bila prva titula, a tačno 12 godina kasnije isti scenario ponovili su Grci, samo što su oni uspjeli da prođu kvalifikacije. Ekipa koju je vodio Oto Rehagel stigla je u Portugal i bez prevelike pompe napredovala.

U četvrtfinalu izbačena je velika Francuska, potom i Češka u polufinalu, da bi Angelos Haristeas pogotkom glavom u finalu rastužio domaćina.

Sada, 144 mjeseci kasnije, dvije ekipe imaju šansu da učine isto – Portugal i Vels nikada nisu bili šampioni Evrope, ali će samo jedna selekcija imati priliku da se bori za trofej. "Evropski Selesao" i "Zmajevi" sastaju se večeras u polufinalu EURO, pa će pobjednik čekati boljeg iz meča Francuska – Njemačka.

Prošlo je 12 godina, možda će taj broj ponovo "umiješati prste"...