latinica  ћирилица
01/07/2016 |  09:43 ⇒ 21/07/2016 | 11:32 | Autor: vecernjenovosti

Đoković: Rio dolazi u pravi čas

Osjećam da sam na vrhuncu karijere i da pružam svoje najbolje partije. Nadam se da ću ostati zdrav - kaže Nole.
Novak Đoković (foto: EPA / ROBERT GHEMENT) -
Novak Đoković (foto: EPA / ROBERT GHEMENT)

Na šljaci, travi, tvrdoj podlozi, po kiši, suncu, na ovoj ili onoj strani svijeta, ciljevi Novaka Đokovića su uvijek najviši. Ali, Olimpijske igre su vulkan iz kojeg izvire lava emocija i super-motivacija za osvajanje zlata.

I tokom trećeg grend slema sezone, najbolji srpski olimpijac često govori o nezvaničnom petom. Rio je ove godine u vrhu prioriteta, možda čak i koji stepenik iznad Melburna, Pariza, Londona i Njujorka. Јer, četiri najveća turnira su svake godine, a Igre jednom u četiri.

- Rio dolazi u pravi čas, jer osjećam da sam na vrhuncu karijere i pružam svoje najbolje partije. Nadam se da ću ostati zdrav i dati svoj maksimum, kako bih se borio za zlatnu medalju. Odgovara mi to što će se igrati na tvrdoj podlozi - uzbuđen je Novak, koji danas oko 15.30 igra u trećem kolu Vimbldona protiv Sema Kverija (drugi meč na terenu broj jedan).

Sve dok ne završi posljednji meč na terenima "Ol Ingland kluba", neće se znati odluka o nastupu u četvrtfinalu Dejvis kupa protiv Britanaca na Tašu. Srpski i svjetski broj jedan je bliži odluci da preskoči duel, kao i Endi Marej.

Eventualno odustajanje prvog i drugog reketa planete je samo još jedna potvrda koliko je format takmičenja besmislen. Igrači rizikuju povrede, jer odmah sa trave moraju da prelaze na šljaku, pa opet na tvrdu podlogu tokom američke turneje i Rija.

- Već godinama pričam da format takmičenja ne funkcioniše. Svi volimo da predstavljamo svoje zemlje, ali za naša tijela je veliki izazov da se stalno selimo sa jedne podloge na drugu, sa otvorenog u zatvoreno, da prevalimo hiljade kilometara...

Novakov stav je poznat i više puta je dao idealan prijedlog teniskog Mundijala.

- Potreban nam je sistem kao u fudbalu. Dvije nedjelje takmičenja jednom u godinu dana ili dvije godine, četiri grupe, pa nokaut faza. Hajde da napravimo zaista aktraktivan turnir, ne samo za igrače, već i za navijače, medije, sponzore, za sve! Neophodne su radikalne promjene, jer nije dobro za tenisere da se nastavi u ovom formatu.

Ljetnji "red vožnje" u teniskom karavanu je paklen. Odmah poslije Vimbldona i Dejvis kupa slijedi Rodžers kup, pa Rio. Novak je u svoj kalendar uvrstio sva takmičenja, ali izvjesno je samo da će ga biti na Igrama. Mada zika virus još ne jenjava.

- Trudim se da sakupim što više informacija o tome. Posljednjih dana sam u kontaktu sa mnogim prijateljima Brazilcima. Kada budem bio potpuno informisan, donijeću konačnu odluku o putu za Rio. Ali, za sada svakako planiram da idem.