latinica  ћирилица
01/07/2016 |  09:14 ⇒ 09:15 | Autor: Mondo

EURO 2016: Večeras drugo četvrtfinale Vels-Belgija

Večeras je na rasporedu drugi četvrtfinalni meč Evropskog prvenstva u Francuskoj. Od 21 čas u Lilu sastaju se reprezentacije Velsa i Belgije.
Euro 2016 (foto: theworldgame.sbs.com.au) -
Euro 2016 (foto: theworldgame.sbs.com.au)

Reprezentativci Velsa biće dočekani kao heroji, bez obzira na ishod današnjeg četvrtfinala Evropskog prvenstva protiv Belgije, koja će biti favorit.

Garet Bejl i saigrači zaigraće u Lilu najvažniju utakmicu reprezentacije svoje zemlje od 1958. godine, a protivnik će im biti tim koji ih u kvalifikacijama nije pobjedio. U prvoj utakmici, na stadionu "Kralj Boduen" u Briselu, rezultat je bio 0:0. U drugom meču, u Kardifu, Vels je pobjedio 1:0, golom Gareta Bejla.

Najbolji igrač Velšana vjeruje u isti ishod i u Francuskoj, dok ističe da ne želi da priča samo o dosad urađenom, što će zauvijek ostati upamćeno. Misli usmjerava isključivo ka onome što predstoji...

"Definitivno će nam koristi ta iskustva protiv Belgije. Daju nam dodatna znanja o njima. Znamo kako da igramo protiv njih, kao što znamo i kako oni igraju. Svjesni smo da će to biti drugačija utakmica od onih u kvalifikacijama, jer je sada pritisak značajno veći. Pokušaćemo da ih zaustavimo, ali sa idejom i da ih napadnemo", poručio je Bejl u najavi utakmice.

Zvijezda Reala priznaje da je, uprkos pozitivnom skoru svog tima, Belgija zaista vrhunski tim. Upravo takav postaju i Velšani, bar na ovom turniru, na kojem su ostali posljednji predstavnici Britanije.

Premašivši očekivanja, ekipa Krisa Kolmena prošla je kroz grupnu fazu kao prvoplasirana, ispred Engleske, Slovačke i Rusije, a potom je u osmini finala pobjedila Sjevernu Irsku 1:0 i nastavila da piše istoriju.

Najveći dosadašnji uspjeh velškog fudbala dogodio se na Svjetskom prvenstvu 1958, kada je selekcija te zemlje stigla do četvrtfinala. Stoga, sigurno je da će Bejl, Remzi i saigrači bez obzira na ishod meča u Lilu kod kuće biti dočekani aplauzima.

Međutim, sve što je do sada urađeno nije dovoljno Bejlu.

"Znamo da smo uradili dobre stvari, da je zemlja ponosna na nas i da će tako biti čak i da ispadnemo. Ipak, svi želimo da nastavimo, da jašemo na ovom talasu. Hoćemo da odemo najdalje što možemo i da pokušamo da osvojimo ovaj turnir", podvukao je on.

Dosadašnjih 25 dana u Francuskoj, Kolmenovi izabranici dugo će pamtiti. "Uživamo kao na odmoru", kaže Bejl.

Da li će im sljedeći meč dodatno popraviti dobro raspoloženje? Pitaće se i Belgijanci!

I da Velšani nisu odigrali uglavnom blijedo protiv Iraca, Belgiji bi bila prišivena titula velikog favorita. Velšani su se plasirali u četvrtfinale uputivši u osmini finala samo jedan šut u okvir gola, a u sljedećem kolu moraće da odigraju višestruko bolje da bi uopšte došli u situaciju da pobjede.

Naspram sebe, ostrvljani će imati ekipu čiji se "bum" na velikim turnirima čekao decenijama i koja u Francuskoj ima odličnu priliku da potvrdi kvalitet svoje najbolje generacije u novijoj istoriji.

Belgijanci su u prethodna četiri meča uputili čak 84 udarca ka golu protivnika! Napade im predvode Romelu Lukaku i jedno od otkrovenja Evropskog prvenstva - Miši Batšuaji, koji je ove nedjelje zvanično postao fudbaler Čelsija.

Na drugoj strani terena, definitivno je da selektor Mark Vilmots zbog parnih žutih kartona neće moći da računa na defanzivca Tomasa Fermalena. Njegovo mjesto mogli bi da zauzmu Denajer ili Siman.

Iako se dovodio u pitanje i nastup Edena Azara, on će sigurno igrati i u četvrtfinalu. Sa njim u ekipi, Belgijanci su u osmini finala eliminisali Mađarsku, a grupnu fazu su završili na drugom mjestu tabele Grupe E, iza Italije, a ispred Republike Irske i Švedske.

"Osjetio je problem u butnom mišiću na poluvremenu utakmice protiv Mađarske, pa sam ga zamijenio u nastavku. Oporavlja se dovoljno brzo da budemo 100 odsto sigurni da će biti potpuno spreman i u četvrtak, dan prije utakmice", poručio je Vilmots i otklonio strijepnju navijačima.

Najveći uspjeh Belgije na evropskim prvenstvima bio je plasman u finale 1980. godine. Velšani nikad nisu došli dalje nego na ovom turniru.

Potencijalne startne postave:

VELS: Henesi - Čester, Vilijams, Dejvis - Gunter - Ledli, Alen, Tejlor - Ramzi - Vouks, Bejl

BELGIЈA: Kurtoa - Menijer, Aldervirld, Denajer, Fertongen - Naingolan, Vitsel - Mertens, De Brujne, Azar - Lukaku.