latinica  ћирилица
29/06/2016 |  18:34 ⇒ 18:39 | Autor: RTS

Navijači Irske, toliko sjajni da dobijaju orden! (VIDEO)

Došli su u Francusku i apsolutno oduševili sve koji su ih vidjeli ili čuli. Ovo prvenstvo biće upamćeno po njima isto koliko i po pobjedniku, izdanjima Islanda, Italije, golu Šaćirija... Navijači Republike Irske čak će dobiti i zvaničnu nagradu za svoje nevjerovatne performanse.
Sjeverna Irska - Ukrajina - Foto: Getty Images
Sjeverna Irska - UkrajinaFoto: Getty Images

Gradonačelnica Pariza An Idalgo objavila je da će navijači Republike Irske dobiti Orden grada Pariza zbog svog „izuzetnog ponašanja".

 Navijači Irske dobijaju pohvale sa raznih (ili svih) strana zbog podrške koju pružaju svom timu, ali i pozitivne atmosfere koju kreiraju u francuskim gradovima.

Video-snimci njihovih poduhvata (uspavljivanje bebe u metrou, pjevanje serenade djevojci na ulici, popravljanje kola...) su hit na internetu, a posebno imponuju u svjetlu svega onoga što su radili huligani na ovom šampionatu.

Idalgo je objavila da će orden pripasti navijačima Irske zbog „primjera sportskih vrijednosti" koji daju i „pozitivnog i radosnog" ponašanja tokom boravka u Francuskoj.

Ona je tvitovala da je veoma srećna što može da im uruči ovo priznanje. Idalgo je pisala predsjedniku Irske Majklu D. Higinsu kako bi ga zvanično obavijestila o svojoj odluci. Detalji u vezi sa ceremonijom, tokom koje će orden biti uručen ambasadoru Republike Irske ili navijačkoj delegaciji, biće naknadno objavljeni.

Orden grada Pariza dodeljuje se od 1911. godine za „izuzetna djela". Mnoga poznata imena iz svijeta politike i kultura su ga primila. Među dobitnicima je i Zlatan Ibrahimović, koji je Pariz zadužio svojim igračama tokom četiri sezone u Pari Sen Žermenu.

Hiljade i hiljade navijača Republike Irske bilo je u Parizu za prvu utakmicu na turniru protiv Švedske, ali se njihovo učešće na turniru okončalo u nedjelju u Lionu, kada su izgubili od domaćina sa 2:1 u osmini finala.