latinica  ћирилица
26/06/2016 |  11:12 | Autor: SRNA

Naučni skup o Petru Kočiću završen u Andrićgradu

U Andrićevom institutu u Andrićgradu završen je naučni skup posvećen djelu Petra Kočića.
Andrićgrad - Foto: RTRS
AndrićgradFoto: RTRS

Rukovodilac Odjeljenja Instituta za orijentalistiku Ljiljana Marković rekla je Srni da je ovaj skup dragocjen, a da su svi učesnici briljantno govorili i osvijetlili odgovarajuće aspekte značaja Kočićevog djela kojim se dugo godina bave.

"Ovakav skup je na jednom mestu sažeo sve ono što je potrebno da mi ponovo sagledamo Kočićevo delo i da mu damo daleko veću pažnju u našim pisanjima, razmišljanjima, naučnim pristupima i tome kako ćemo uspešno završiti proces modernizacije kulture srpskog naroda", istakla je Markovićeva.

Ona je ukazala da je Kočić potpuno nepravedno zapostavljen u kulturnoj javnosti, ističići da je značaj njegovog djela aktuelniji nego što je ikada bio.

"Mi i dalje proživljavamo proces modernizacije, nažalost srpski narod ga nije dovršio. Da bismo ove lekcije uspešno savlali i sproveli u praksi, moramo se upoznati sa mišlju Petra Kočića, sa njegovim književnim opusom, a on će nas obilno nagraditi znanjem da je to sve izuzetno dobro razumeo, osetio i nama transponovao", istakla je Markovićeva.