latinica  ћирилица
20/04/2016 |  22:11 ⇒ 23:02 | Autor: RTRS

"Interes Srpske saradnja i sa Zapadom i sa Istokom" (FOTO/VIDEO)

Pod pokroviteljstvom Predsjednika Republike Srpske, u organizaciji Udruženja ekonomista Srpske “Svot“ na Јahorini se održava dvodnevni ekonomski forum.“
Otvoren forum na Јahorini - Foto: RTRS
Otvoren forum na ЈahoriniFoto: RTRS

"Јahorina Ekonomski Forum 2016“ okupio je brojne ekonomiste, privrednike iz zemlje i regiona, strane investitore, predstavnike izvršne vlasti Srpske i BiH, međunarodne finansijske eksperte, predstavnike domaćeg i inostranog bankarskog sektora kao i brojne predstavnike diplomatskog kora.

Prvog dana Foruma održana je plenerana sjednica pod nazivom “Multipolarni svijet i ekonomija-pozicija zemalja Zapadnog Balkana“ i paneli na teme “Novi međunarodni ekonomski porodak-uticaj Ekonomija zemalja BRIKS-a“, “Makroekonomske politike-više ili manje države“, “(Re)industrijalizacija-conidtio sine qua non ili...“, “Geopolitički aspekt kretanja cijena sirovina na svjetskom tržištu“, “Zapadni Balkan i strateška opredjeljenja u razvoju realnog sektora- prerađivačka industrija-šansa ili slabost?“ i “Turizam kao generator rasta i razvoja privrede Srpske- slučaj Јahorina“.

Izvršni direktor Udruženja ekonomista Srpske “Svot“ Saša Grabovac, rekao je na otvaranju da je Forum pružio priliku da se na jednom mjestu okupi stručna i privredna javnost, donosioci odluka i domaći i strani investitori.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik naglasio je, u pozdravnom govoru, da Forum ima za cilj da promoviše dijalog političara, poslovne zajednice i medija.

Plenarna sjednica na temu “Multipolarni svijet i ekonomija-pozicija zemalja Zapadnog Balkana“ počela je diskusijom o položaju i izazovima pred kojima se nalaze ekonomije u ovom dijelu Evrope. Govoreći o ekonomskim odnosima predsjednik Srpske je istakao da ekonomija determiniše razvoj odnosa među državama te da nema uspješne ekonomije bez stabilnog političkog sistema.

“Moramo da otvorimo naše tržište i ekonomiju ali smo suviše rano ušli u liberalizaciju i otvorili granice", rekao je Dodik. Na pitanje šta je interesu BiH, EU ili Rusija, Dodik je odgovorio da treba sarađivati i sa Istokom i sa Zapadom.

Član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda Dragan Čović govorio je o evropskom putu BiH, istakavši da će BiH sigurno dobiti kandidatski status, ali i da mora ostati na reformskom kursu.

Šef delagacije EU u BiH, Lars Gunar Vigemark rekao je da BiH treba otvoreno tržište, dodavši da male zemlje moraju zajedno da rade na putu ka EU.

Ambasador Ruske Federacije u BiH Petar Ivancov istakao je važnost unapređenja ekonomskih odnosa u savremenim ekonomijama.

Pogledajte prilog iz Dnevnika 2:

Blok panel diskusija otvoren je temom “Novi međunarodni ekonomski poredak-uticaj Ekonomija zemalja BRIKS-a“ na kojoj se diskutovalo o pravcima razvoja ekonomija zemalja članica grupe BRIKS kao i njihovom uticaju na globalna ekonomska i geopolitička kretanja. Govorilo se o tome koliko su zemlje regiona investicijski interesantne zemljama grupe BRIKS.

Aleksandar Lukašik, šef odsjeka za BRIKS u MIP-u Ruske Federacije rekao je da je BRIKS nezaobilazan faktor u multipolarnom svijetu. “Rusija je postigla puno u saradnji sa ostalim partnerima iz grupe BRIKS“, dodao je Lukašik.

Profesor Aleksandar Živković iz Beograda smatra da su zemlje BRIKS-a interesantne za Zapadni Balkan i dodao da BRIKS nudi efikasniju i fleksibilniju alternativu, lišenu političkih uslovljavanja. Milan Radović, predsjednik udruženja banaka BiH rekao je da su od članica BRIKS-a za naš region najviše zainteresovane Rusija i Kina što potvrđuju njihova ulaganja.

Na drugoj panel diskusiji, “Makroekonomske politike-više ili manje države“ analiziran je uticaj države na privredu iz ugla struke i predstavnika političkog establišmenta. Ministar finansija i trezora u Savjetu Ministara BiH Vjekoslav Bevanda rekao je da je BiH postigla visoku unutrašnju saglasnost za evropski put koji nema alternativu napomenuvši važnost i obavezujuću ulogu sporazuma o Stabilizaciji i pridruživanju.

Miro DŽakula, direktor Uprave za indirektno oporezivanje, kaže da treba smanjiti izvlačenje novaca iz države i spriječiti poslovanje firmi koje služe za iznošenje novaca u inostranstvo.

Aleksandar Vlahović iz Saveza ekonomista Srbije dodao je da Balkan nikad nije imao potpuno liberalnu politiku i da značajno učešće države imamo i danas.

Ministar finansija Republike Srpske Zoran Tegeltija rekao je da je nivo javnog duga u Srpskoj nizak ali da moramo da sprovedemo reforme da ne bi u budućnosti imali problema, kao i da Vlada Srpske pokušava da održi poptpomognuti privredni rast.

Treća panel diskusija “(Re)industrijalizacija-conditio sine qua non ili...“, bavila se uticajem industrijskog sektora na kreiranje ukupnog društvenog ekonomskog ambijenta. Razgovaralo se o modelima ekonomskog razvoja u svjetlu razvijenog industrijskog sektora.

Ministar industrije, energetike i rudarstva Srpske Petar Đokić izjavio je da je naša ekonomija mala i da još nije prošla tranzicijski period. Dodao je da mala i srednja preduzeća čine 99 odsto privrede Srpske te da je potrebno revitalizovati velike poslovne sisteme.

Ivica Јakovljević, direktor Rudnika i TE Stanari, rekao je da je u poslovnoj politici EFT grupacije ulaganje u industrijski sektor, te da ova kompanija bilježi uspješne poslovne rezultate. Naglasio je da je grupacija, uz pomoć Vlade Srpske pokazala da u Republici Srpskoj postoje uslovi za ulaganja.

Učesnici četvrtog panela, “Geopolitički aspekt kretanja cijena sirovina na svjetskom tržištu“ diskutovali su o uticaju cijena sirovina na ekonomsku stabilnost kao i ukupan političko-bezbjednosni položaj zemalja. Razgovaralo se o problematici privrede zemalja zavisnih od uvoza sirovina kao i njihovim odgovorima na izazove naglog rasta i fluktuacija cijena prirodnih resursa na svjetskim tržištima.

Borislav Adamović iz Ministarstva industrije enegetike i rudarstva Srpske rekao je da Srpska ima dovoljno sirovina za sopstveni razvoj ali i da su se posljedice oscilacija cijena nafte osjetile i u privredi Srpske. Naglasio je da Srpska ima strategiju koja podrazumijeva razvoj obnovljivih izvora energije.

Aleksandar Ivanković iz Optima grupe rekao je da je energetski sektor sam po sebi u krizi, dok Optima Grupa dobro posluje iako nema sopstvenu sirovu naftu i samo je proizvođač kojem je potrebna stabilna cijena nafte. Optima se prilagodila kretanjima cijena nafte na svjetskom tržištu zaključio je Ivanković.

Marko Đogo, predsjednik sekcije za bankarstvo "Svota" kaže da na cijene sirovina utiče ponuda i tražnja kao i da se mora uvidjeti razlika između malih i velikih zemalja.

Govoreći o globalnim cijenama nafte profesor Srđa Trifković rekao je da su SAD, da bi naškodile Rusiji, uticale preko Saudijske Arabije na cijene nafte. Cilj je bio da se osiromaši ekonomija Rusije, dodao je Trifković.

Pretposljednji panel prvog dana - “Zapadni Balkan i strateška opredjeljenja u razvoju realnog sektora - prerađivačka industrija - šansa ili slabost?“ postavio je pitanje o budućnosti i razvoju realnog sektora u Republici Srpskoj u kontekstu unapređenja prerađivačke industrije. Da li u razvoju ovog sektora industrije leži perspektiva za unapređenje ekonomskog položaja kao i koje prepreke je potrebno prevazići u cilju efikasnijeg korišćenja resursa, bila je jedna od tematskih cjelina koje su obilježile disskusiju u okviru ovog panela.

Ministarka za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srpske Srebrenka Golić rekla je da je Ekonomska politika Vlade za 2016. godinu usredsređena na oporavak i rast privrede. Naglasila je da prerađivačka industrija predstavlja jedan od najvažnijih sektora privrede Republike Srpske.

Radovan Pazurević, direktor Fabrike obuće Sanino iz Dervente, rekao je da prerađivačka industrija u Srpskoj nije dovoljno razvijena te da je potrebno razviti domaću proizvodnju repromaterijala. “Naša šansa je u izradi repromaterijala – da za naše tržište proizvodimo naše proizvode, od našeg materijala“, istakao je Pazurević.

Goran Račić, direktor Područne privredne komore Banjaluka, rekao je da prerađivačku industriju u Srpskoj opterećuju brojne slabosti, a jedan od uzroka takvog stanja proistekao je iz loše provedenog procesa privatizacije.

Prvi radni dan Foruma zaokružen je diskusijom na temu “Turizam kao generator rasta i razvoja privrede Srpske- slučaj Јahorina“ na kojem je razgovarano o najefikasnijem načinu korišćenja turističkih potencijala Srpske. Na primjeru Јahorine analizirani su turistički potencijali kao i mogućnosti za njihov doprinos ukupnom privrednom razvoju Republike Srpske. Diskusiju je otvorio Bojan Dimitrijević iz MTS banke i bivši ministar turizma Srbije koji je rekao da je za turizam važan državi sa aspekta tražnje i promocije. “Bitna je strategija turizma sa prednostima i potencijalima jer turizam utiče na imidž određene zemlje“ rekao je on.

Predrag Gluhaković, ministar trgovine i turizma Srpske, rekao je da Srpska nije zaobiđena u ekonomskoj krizi koja je pogodila cijeli svijet. Pored toga, poplave su, takođe, znatno uticale na fluktuacije u turizmu. Gluhaković je istakao važnost regionalnog povezivanja kao i razmjene iskustava. "Zainteresovani smo za partnerstvo sa `Skijalištima Srbije`“ dodao je Galuhaković.

Dejan Ljejevanaić iz preduzeća “Skijališta Srbije“ rekao je da je u Kopaonik uloženo oko 80 milona evra te da su te investicije pažljivo raspoređene u nove staze, akumulaciju i sistem za vještačko osnježavanja. "Kopaonik zimsku sezonu otvara u novembru a ona traje u prosjeku 138 dana. Mnogo pažnje posvećujemo i u razvoj ljetnog turizma na Kopaoniku, radimo na što bogatijoj ponudi", naglasio je Ljevanaić.

Ovim panelom zaokružen je prvi dan "Ekonomskog foruma Јahorina 2016".

Drgugog dana Foruma predviđena je diskusija na temu “U susret Evropskoj Uniji-put kojim idemo?“ na kojoj će učestvovati predsjednica Vlade Srpske Željka Cvijanović.

Јahorina ekonomski forum 2016
Foto: SRNA

Јahorina ekonomski forum 2016
Foto: SRNA

Јahorina ekonomski forum 2016
Foto: SRNA

Јahorina ekonomski forum 2016
Foto: SRNA

Јahorina ekonomski forum 2016
Foto: SRNA

Јahorina ekonomski forum 2016
Foto: SRNA

Јahorina Ekonomski Forum 2016
Foto: RTRS

Јahorina Ekonomski Forum 2016
Foto: RTRS

Јahorina Ekonomski Forum 2016
Foto: RTRS

Јahorina Ekonomski Forum 2016
Foto: RTRS

Saša Grabovac, Јahorina Ekonomski Forum 2016
Foto: RTRS

Milorad Dodik, Јahorina Ekonomski Forum 2016
Foto: RTRS

Јahorina Ekonomski Forum 2016 - Panel 2
Foto: RTRS

Јahorina Ekonomski Forum 2016 - Panel 1
Foto: RTRS

Јahorina Ekonomski Forum 2016
Foto: RTRS

Јahorina Ekonomski Forum 2016
Foto: RTRS

Јahorina Ekonomski Forum 2016
Foto: RTRS

Јahorina Ekonomski Forum 2016
Foto: RTRS