latinica  ћирилица
20/04/2016 |  13:47 | Autor: SRNA

Vigemark: Ekonomija problem, a ne politika ili bezbjednost

Specijalni predstavnik EU u BiH Lars Gunar Vigemark rekao je danas na Јahorini da je dobro da Ekonomskom forumu Јahorina prisustvuju brojni političari, privrednici i ekonomisti i iz Republike Srpske i iz Federacije BiH, te da je glavna poruka formuma da je problem ekonomija, a ne politika ili bezbjednost.
Dodik, Čović, Vigemark, Ivancov (foto: Sputnik) -
Dodik, Čović, Vigemark, Ivancov (foto: Sputnik)

"Mi u suštini kažemo da je BiH nazad na putu ka EU, ali država neće moći da ide naprijed dok se ne počne baviti ekonomskim pitanjima, poput ovih iz reformske agende. Ne govorim ovo kao predstavnik EU, nego kao prijatelj ove zemlje", rekao je Vigemark novinarima na Јahorini.

On je rekao da je svjestan da će u reformi biti teških stvari poput reforme penzionog fonda, ali da je važno naglasiti da BiH nije sama u tome, nego da će imati podršku međunarodnih finansijskih institucija.

"Investicije će doći, nezaposlenost će se smanjiti, ali ono što je u ovom trenutku važno je da se smanje troškovi rada, jer to ljude motiviše da rade u crnoj i sivoj ekonomiji ili jednostavno da nemaju posla", rekao je Vigemark.