latinica  ћирилица
26/03/2016 |  19:14 ⇒ 21:17 | Autor: RTRS

Semberski poljoprivrednici najavili blokadu teretnog saobraćaja 4. aprila (VIDEO)

Nakon što je obustavljen izvoz mesa za Tursku, predstavnici četiri semberska Udruženja poljoprivrednih proizvođača traže od nadležnih institucija zaštitu domaće proizvodnje, zabranu uvoza zamrznutog mesa i rješavanje problema otkupa tovne junadi. Zahtjeve su poslali ministru spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.
Farma krava - Foto: SRNA
Farma kravaFoto: SRNA

Obustava izvoza tovne junadi za Tursku koja traje već šest mjeseci bacila je na koljena semberske stočare. Ukoliko se nešto ne riješi o ovom pitanju, kažu, doći će do drastičnog smanjenja stočnog fonda.

Poljoprivredni proizvođači od novembra očekuju da će krenuti izvoz za Tursku, te su zato i zadržali bikove koji su dostigli težinu preko 600 kilograma, a koji su na cijeni na tom tržištu. Svi su tovili bikove za izvoz u Tursku, a sada ne mogu da prodaju jer sa tom težinom ne odgovaraju domaćim prerađivačima. Poljoprivrednici traže da se zamrzne uvoz mesa i traže hitan odgovor od ministra Šarovića.

Ukoliko u narednih sedam dana dana ne dobiju odgovor od Mirka Šarovića, najavili su da će 4. aprila početi sa mirnim protestima - i to blokadom teretnog saobraćaja i graničnih prelaza. Trenutno, najveći problem im predstavlja otkup tovne junadi. 

Do sada je prikupljeno oko 300 potpisa nezadovoljnih semberskih poljoprivrednika, a do 4. aprila smatraju da će ih biti 500. Ukoliko ne dobiju odgovore od nadležnih, krenuće u mirne proteste u vidu blokade graničnih prelaza za teretni saobraćaj.

"Pozivamo sva udruženja, sve predstavnike medija da izađu zajedno sa poljoprivrednim proizvođačima, domaćinima, ljudima, na miran protest traktorima, šetnjom pokraj puta i blokadom teretnog saobraćaja", ističe predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača sela Semberije Savo Bakajlić.

U razgovorima sa predstavnicima Ministarstva poljoprivrede Republike Srpske, dobili su obećanja da će do polovine aprila biti isplaćeni podsticaji za 2015. godinu i biti obezbijeđeno regresirano gorivo, kako bi mogli da počnu sjetvu.