latinica  ћирилица
10/02/2016 |  19:01 ⇒ 19:49 | Autor: SRNA

SDP i DF: Zvizdić slagao poslanike

Predsjednik SDP Nermin Nikšić i predsjednik GO stranke Saša Magazinović ocijenili su danas u Sarajevu da je "novoformirani" mehanizam koordinacije poraz BiH.
SDP BiH - Foto: klix.ba
SDP BiHFoto: klix.ba

- Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić je slagao poslanike u Parlamentarnoj skupštini BiH. Odluka je donesena 26. januara, a javnost je o tome saznala tek 15 dana poslije - rekao je Magazinović na vanrednoj konferenciji za novinare u Sarajevu.

Naglasio je da je u međuvremenu održana sjednica Predstavničkog doma PS BiH na kojoj je zajedno sa nekoliko drugih poslanika uputio pitanje dokle se došlo sa mehanizmom koordinacije.

- Predsjedavajući Zvizdić je slagao Parlamentarnu skupštinu i nije nas obavijestio o tome da je mehanizam koordinacije usvojen. Da li neko sa dobrim namjerama zaista ima razlog da bilo šta krije od javnosti? - upitao je Magazinović.

On smatra da su vlasti u BiH usvojile mehanizam koordinacije koji je garancija da zemlja nikada neće ući u EU.

Nikšić je rekao da je evropski put BiH neupitan, ali da procesi na tom putu moraju biti potpuno transparentni i u skladu sa interesima svih građana BiH.

I Demokratska fronta u današnjem saopštenju ukazuje na netransparentnost rada Savjeta ministara BiH prilikom donošenja Odluke o mehanizmu koordinacije.

"Očigledna je namjera bila ostaviti stručnu javnost po strani i dovesti institucije države, entiteta i kantona pred svršen čin", ističu iz DF.

DF smatra da je odluka Savjeta ministara BiH o koordinaciji u procesu EU integracija prekomplikovana i da će stvoriti paralelizme sa strukturama iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, predstavljati veliki teret za administrativne kapacitete kantona, te će im dalje otežati njihove svakodnevne aktivnosti prema građanima.