latinica  ћирилица
22/12/2015 |  16:12 | Autor: B92

Česi naljutili Grke - zašto se čeka da napustimo evro

Grčka je pozvala svog ambasadora u Pragu na konsultacije u Atinu da izrazi protest zbog nekoliko izjava predsjednika Češke Miloša Zeman koje su uvrijedile Grke.

Najnovija je da će Češka ući u evrozonu čim iz nje izađe Grčka jer ne želi da češki poreski obveznici plaćaju dugove Grka.

"Da. To je reakcija na izjave predsjednika Zemana. Ambasador je pozvan na konsultacije u Atinu. Za Grke je to tehnički termin, to je jedna vrsta protesta. Ne znači to da prekidamo diplomatske odnose", kazala je danas za češke medije Eva Žiškova iz ambasade Grčke u Pragu.

Zeman je sredinom decembra slovačkoj agenciji TASR rekao da će Češka uvesti evro dan pošto Grčka izađe iz evrozone jer je za njega jedina trenutna mana evra to što bi Česi morali da plaćaju grčke dugove.

"Moje jedine bojazni povodom uvođenja evra u sadašnjem obliku stabilizacionog; mehanizma jeste to da bi češki poreski obveznik plaćao grčke dugove. Bio sam jako razočaran ishodom pregovora koji su već smjerali ka tzv. greksitu a na kraju je Grčka ostala u evrozoni", posljednja je u nizu sličnih Zemanovih izjava kojima je naljutio Grčku.

Ambasador Panajotis Saris već je otputovao iz Praga, saopštila je grčka ambasada a predsjednik Zeman poručio je danas preko svog portparola da na svojim riječima insistira i nema namjeru da ih povuče.

"Predsjednik je javno saopštio svoj stav prema uvođenju evra u Češku i dodao je uslov koji je za to potreban. Јedino što me čudi jeste to što taj korak Grčke dolazi upravo sada, pošto je predsjednik taj stav iznosio i ranije", kazao je češkim medijima Zemanov portparol Јirži Ovčaček.