latinica  ћирилица
10/12/2015 |  15:40 ⇒ 11/12/2015 | 08:31 | Autor: RTRS

NSRS podržala odluku o prekidu saradnje sa Sipom, Sudom i Tužilaštvom BiH (VIDEO)

Narodna skupština Republike Srpske podržala je danas u Banjaluci zaključke Vlade Srpske, među kojima je da se zbog protivustavnog djelovanja Agencije za istrage i zaštitu BiH prekida saradnja sa ovom agencijom, Sudom i Tužilaštvom BiH.
Sjednica NS Republike Srpske - Foto: RTRS
Sjednica NS Republike SrpskeFoto: RTRS

Poslanici su podržali zaključke klubova poslanika SNSD-a, DNS-a, SP-a i Srpskog demokratskog slobodnog kluba, u kojima se navodi da je Sipa danas u Novom Gradu prekršila ustave Srpske i BiH, te nepotrebno ugrozila integritet Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske i uznemirila građane i javnost.

U zaključcima se ističe da je osnovni uslov za dalju saradnju organa i institucija BiH i Republike Srpske provođenje ustavnih nadležnosti, te međusobna koordinacija organa i institucija nadležnih za obezbjeđivanje i provođenje vladavine prava, ustavnosti i zakonitosti.

Narodna skupština Republike Srpske poziva predstavnike Srpske u organima i institucijama BiH da odmah spriječe dalje donošenje bilo kojih odluka kojima se ugrožava ustavni integritet, identitet i subjektivitet Srpske, kao državotvorne jedinice BiH.

Zahtijeva se od organa i institucija Srpske da u slučaju kršenja ustavnih nadležnosti Republike Srpske od organa i institucija BiH odmah preduzmu sve mjere i aktivnosti u okviru ustavnih i zakonskih prava i odgovornosti Srpske.

Narodna skupština Republike Srpske poziva građane, javna glasila i ukupnu
javnost da obezbijede mirno i uzdržano ponašanje i pruže podršku svim mjerama i aktivnostima koje će donijeti organi i institucije Srpske povodom dešavanja u Novom Gradu.

Poslanici su podržali i zaključke skupštinskog Odbora za bezbjednost kojim se daje podrška Vladi Srpske u provođenju zaključaka i pozivaju predstavnici Srpske u institucijama BiH da bez odlaganja reaguju na dešavanja u Novom Gradu.

Posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske nisu prisustvovali poslanici opozicije.

Uvodnu riječ imao je ministar unutrašnjih poslova Republke Srpske, Dragan Lukač, koji je rekao da je pretres tri lokcije u Novom Gradu, među kojima je Policijska stanica, neprimjereno, provokativno i presedan u postupanju prema Ministarstvu unutrašnjih poslova Srpske.

"Sud BiH je zaključio da će MUP Srpske sakriti ili uništiti dokaze koji se nalaze u policiji u Novom Gradu. Izražavam najoštriji protest zbog takvog načina postupanja jer za ove 23 godine dokazi su mogli biti uništeni, što niko nije uradio, a nisu se ni nalazili u Policijskoj stanici Novi Grad", rekao je Lukač u obraćanju na posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske.

On je naveo da su pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH juče obavijetili MUP Srpske da će danas u Novom Gradu preduzeti mjere i radnje s ciljem realizacije naredbi Suda i Tužilaštva BiH.

"Obavijestili su nas da će uhapsiti pet lica zbog sumnje da su počinili ratni zločin i pretresti tri lokacije, što nije sporno. Međutim, prema naredbi Suda BiH nismo znali o kojim lokacijama za pretres je riječ. Vidjeli smo da je među njima Policijska stanica", pojasnio je Lukač.

Šef Kluba poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Radovan Višković naglasio je da je u Srpskoj već duže vrijeme na sceni priča koja ima tok, režisere i nalogodavce projekta koji za cilj ima destabilizaciju Republike.
Višković je podsjetio da su oni prvobitno pokušali povezati predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika sa recikliranim aferama, a potom i Vladu.

"Zatim je i Narodnu skupštinu, kao najveći zakonodavni organ, trebalo na sve moguće načine blokirati i spriječiti rad da bi se moglo reći da u Republici Srpskoj vlada haos i bezakonje", konstatovao je Višković tokom rasprave na posebnoj sjednici povodom postupanja Agencije za istrage i zaštitu BiH u Novom Gradu.

On je dodao da, uprkos tome što opozicija ne prisustvuje sjednicama Narodne skupštine, ova institucija radi, što potvrđuje i donošenje zakonskih rješenja na redovnoj sjednici koja je danas završena.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je danas u Banjaluci da je akcija Agencije za istrage i zaštitu BiH u Novom Gradu gruba provokacija.
"Sipa je poništila sve dosadašnje rezultate saradnje i odlučila je da ignoriše institucije Srpske, pretresom Policijske stanice u Novom Gradu u delikatnim okolnostima koji su mogle da izazovu oružani sukob. Zbog savjesti, u Novom Gradu to se nije dogodilo", rekao je Dodik na posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske.

On je pozvao poslanike da usvoje zaključke Vlade Srpske, među kojima je da se zbog protivustavnog djelovanja Sipe prekida saradnja sa ovom agencijom, kao i sa Sudom i Tužilaštvom BiH.

"Na ovo smo prisiljeni, ali vjerujemo da niko neće probati našu odlučnost. Moramo jasno poručiti svima da mislimo ozbiljno i da nećemo odustati, te da će prekid saradnje trajati dok se procedure ne uspostave u skladu sa nadležnostima u BiH“, dodao je Dodik.

Premijer Republike Srpske Željka Cvijanović upozorila je večeras da su mnogi procesi koji su započeti u BiH usmjereni prema Republici Srpskoj sa ciljem razvlašćivanja.
"Kao odgovoran premijer želim ukazati da se ništa u ovoj zemlji ne dešava slučajno, kao ni danas u Novom Gradu", rekla je Cvijanovićeva na posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske.

Ona je istakla da su zbog toga proizašli današnji zaključci Vlade Srpske, koja šalje odgovarajuća upozorenja i ukazuje na ono što je devijantno u BiH.

Pripadnici Sipe, po nalogu Tužilaštva BiH, od jutros na području Novog Grada sprovode opsežnu akciju u vezi sa procesuiranjem ratnih zločina, tokom koje je uhapšeno petoro Srba.

Uhapšeni su Ljuban Babić, Ranko Balaban, Rajko Karlica, Mirko Odžić i Milenko Brčin iz sela Sokolište, Јošava i Maslovare.

Pretresene su i zgrade Opštine Novi Grad i Komunalnog preduzeća "Komus".

SRNA/RTRS