latinica  ћирилица
04/12/2015 |  08:59 | Autor: TANЈUG

MMF u januaru o pomoći za Grčku

Međunarodni monetarni fond mogao bi u januaru da odlučuje o tome da li će učestvovati u trećem paketu pomoći Grčkoj, koji, za sada, finansira isključivo evrozona, izjavio je portparol fonda, Geri Rajs.

Grčkoj je u julu odobren trogodišnji program pomoći vrijedan 86 milijardi evra, koji je uslovljen reformama koje vlada u Atini mora da sprovede da bi ekonomiju vratila na staze rasta, prenosi agencija Frans pres.

Predstavnici kreditora će u januaru proveriti napredak Grčke u reformama i tada bi MMF mogao da razmotri da li da se priključi programu, kazao je Rajs.

Fond je učestvovao u prva dva programa pomoći Grčkoj, ali je još uvijek neodlučan u pogledu učešća u trećem programu zbog, kako navodi, nedovoljnih napora grčkih vlasti da sprovedu potrebne reforme i oklijevanja Brisela da prihvati restrukturu grčkog javnog duga.

MMF je u više navrata ponovio da će učestvovati u novom programu za Grčku samo pod uslovom da ta zemlja sprovede dogovorene mere, a evrozona preduzme nove korake za smanjenje grčkog dužničkog tereta.