latinica  ћирилица
10/11/2015 |  16:46 | Autor: SRNA

Grčka se vraća u recesiju

Evropska komisija, Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj i Evropska banka za obnovu i razvoj ocjenjuju da se Grčka ove godine vraća u recesiju.

Prema njihovim procjenama Grci će u recesiji ostati i u 2016, nakon što je lanjski pozitivan privredni rast okončao šestogodišnju recesiju, prenosi Rojters.

Svjetlo na kraju tunela, navode sve tri institucije, nazire se tokom iduće godine kada će privreda početi da se oporavlja, ali i taj oporavak umnogome zavisi od ekonomskih i bankarskih reformi.

EK i OECD vjeruju da će grčka privreda ove godine potonuti 1,4 odsto, dok EBRD predviđa pad od 1,5 odsto, što je drastično loš rezultat kada se uzme u obzir rast od 1,0 odsto iz prve polovine godine.

Za iduću godinu, EK i OECD predviđaju pad bruto domaćeg proizvoda od 1,3 odnosno 1,2 odsto, a EBRD od čak 2,4 odsto.

Evropska komisija smatra da će loši rezultati biti zabilježeni zbog dugotrajnih efekata ovogodišnjih političkih i ekonomskih turbulencija, uključujući referendum o mjerama štednje, nesporazume s kreditorima i uvođenje kontrola kapitala, od kojih su mnoge i dalje na snazi.

Јedina dobra vijest je da sve tri institucije prognoziraju početak oporavka tokom 2016.

EBRD nije iznijela prognozu za 2017, ali navodi da će BDP početi da raste od drugog kvartala iduće godine, dok EK i OECD za 2017. prognoziraju rast od 2,7 odnosno 2,1 odsto. Sve prognoze podrazumjevaju nastavak reformi na koje se, kako navode institucije, vlada u Atini obavezala, ali ih nije sprovela.