latinica  ћирилица
09/11/2015 |  15:41 | Autor: B92

Kasne reforme u Grčkoj, kreditori zabrinuti

Posljednji pregovori Grčke i njenih kreditora o reformama, vođeni proteklog vikenda, nisu doveli do dogovora o isplati dve milijarde evra pomoći toj zemlji.

"Danas neće biti dogovora o isplati dvije milijarde evra Grčkoj", izjavio je Frans presu evropski izvor uoči početka sastanka ministara zone evra i dodao da pregovori zastajkuju po pitanju zapijlene imovine.

Isti izvori su u nedjelju naveli da dodatna obećana suma ne može da bude isplaćena dok se ne sprovede "prvi dio reforme, koji je često i najbolniji".

Veliki porast nenaplativih zajmova uslijed finansijske krize pojavio se kao jedno od ključnih pitanja u pregovorima.

Kreditori navode da treba olakšati zaplijenu kuća kako bi banke mogle da očiste loše zajmove, dok je vlada zabrinuta da bi time veliki broj ljudi bio suočen s izbacivanjem iz domova.

Ljevičarska vlada premijera Aleksisa Ciprasa je obećala da će, prema dogovoru s kreditorima iz avgusta u vrijednosti od 86 milijardi evra, reformisati penzijski sistem i riješiti problematične zajmove, kako bi ispunila zahtjeve kreditora i dobila rate pomoći i pristup fondovima za pomoć bankama.

Iznos od dvije milijarde evra je trebalo da bude isplaćen u oktobru, prije naredne rate krajem godine od jedne milijarde evra.

Ministri finansija Evrogrupe danas će održati mjesečni sastanak u Briselu na čijem će dnevnom redu biti Grčka.