latinica  ћирилица
19/10/2015 |  11:58 | Autor: TANЈUG

Grčka: Oko 3,5 milijardi evra od privatizacije u 2016.

Grčka će iduće godine pokušati da pribavi 3,5 milijardi evra od privatizacije, uključujući prodaju dvije najveće luke.

"Veliki broj privatizacija biće završen velikom brzinom, okvirno u narednih šest mjeseci. Nisam optimističan, već realističan", rekao je predsjednik Grčkog republičkog razvojnog fonda za upravljanje sredstvima Sterjos Piciorlas, a prenio atinski dnevnik Katimerini.

Nakon šestomjesečnih teških pregovora sa kreditorima koji su Grčku doveli nadomak izlaska iz evrozone, vlada premijera Aleksisa Ciprasa je u julu dogovorila novi program privatizacije sa ciljem pribavljanja 50 milijardi evra prihoda za vrijeme trajanja novog, trećeg, paketa međunarodne finansijske pomoći Grčkoj.

Sredstva dobijena kroz privatizaciju biće upotrebljena za otplatu dijela novih zajmova Atini, pomoću kojih će ona dokapitalizovati banke. Grčka je u posljednjih pet godina privatizovala imovinu vrijednu 3,5 milijardi evra.

U program privatizacije uključena je prodaja 67 odsto udjela u lukama Pirej i Solun, kazao je Piciorlas. Ponuda operatera grčke željeznice Trainose i kompanije za održavanje vozova Rosko biće iznijeta u januaru, a za luku Solun u martu. Za Rosko su zainteresovani njemački Simens i francuski Alstom, a za Trainose rumunska firma Feroviar Roman i američka Votko kos LLC.

Grčki parlament je u noći između petka i subote tijesnom većinom glasova usvojio reformski zakon koji propisuje oštre mjere štednje, što su zahtjevali međunarodni kreditori u zamjenu za treći paket pomoći Atini vrijedan 86 milijardi evra.