latinica  ћирилица
01/10/2015 |  09:26 | Autor: SRNA

Ćeranić: Na sceni diskreditacija referenduma

Stručnjak za bezbjednost Predrag Ćeranić ocijenio je da je priča o navodnom mitu u vidu kilograma zlata pokrenuta s ciljem diskreditacije za Srbe i Republiku Srpsku zlata vrijednog referenduma o radu Suda i Tužilaštva BiH.
Predrag Ćeranić - Foto: RTRS
Predrag ĆeranićFoto: RTRS

"Na to ukazuje i istovremeno plasirana potkazivačka izjava /predsjednika NDP-a Dragana/ Čavića da se referendumom samo želi izvršiti pritisak na međunarodnu zajednicu i Sarajevo, kako bi se izvukao maksimum iz strukturalnog dijaloga", naveo je Ćeranić.

Ćeranić je za "Pres Republika Srpska" naglasio da činjenicu da je referendum glavna meta dokazuje i teza, koju iznosi dio opozicije, po kojoj sprovođenje referenduma može dovesti do sukoba u BiH, čime daju "vjetar u leđa" lideru SDA Bakiru Izetbegoviću.

"Ali, njima vjerovatno nije poznato da je Izetbegoviću od zapadnih izvora skrenuta pažnja da ni u kojem slučaju ne smije podržati radikalne mjere nakon sprovođenja referenduma u Srpskoj, jer niko ne želi novu Siriju na Balkanu, što je bila očita aluzija na rusku intervenciju u Siriji", ističe Ćeranić.

On dodaje da je Izetbegoviću više nego jasno rečeno da se Rusi neće libiti da zaštite Srpsku u slučaju oružanih napada na nju i da za to "čak ni /premijera Srbije Aleksandra/ Vučića neće pitati", te je lideru SDA preporučeno da "spusti loptu" i "proguta žabu" zvanu referendum.

"Ruski 'suhoji' i specijalne snage na aerodromu u Letakiji postali su nova realnost koja može osvanuti na bilo kojem mjestu gdje su ruski interesi ugroženi. Promijenjen je odnos snaga na Bliskom istoku. Međutim, ruske oružane snage u Damasku ne brane samo Siriju već preventivno i Kavkaz, ali i Balkan. Pad 'Islamske države' riješio bi i migrantsku krizu", ističe Ćeranić.

On smatra da je, kako bi se sve to vidjelo, potrebno se "popeti na veću visinu", koja se može dosegnuti samo uzdizanjem iznad svojih slabosti.

"Ko sebe pobijedi, sve je svoje protivnike savladao. Tako i oni koji strahuju od sprovođenja referenduma, jer ne znaju šta će donijeti 'dan poslije', kada pobijede frustracije koje su im donijeli prethodni izbori, i na referendum će gledati drugim očima", zaključio je Ćeranić.