latinica  ћирилица
22/09/2015 |  11:51 | Autor: TANЈUG

Cipras želi Cakalotosa za ministra finansija

Premijer Grčke Aleksis Cipras, nada se da će na mjesto ministra finansija ponovo postaviti Euklida Cakalotosa, ali ima poteškoće da ga privoli da ostane na toj poziciji, prenio je danas grčki radio.

Cakalotos, koji je impresionirao kolege iz evrozone svojim konstruktivnim pristupom u pregovorima o paketu pomoći poslije ostavke Јanisa Varufakisa, dvoumi se da li da ponovo prihvati mjesto ministra finansija, saopštio je grčki radio.

Iako nije naveo razlog svog dvoumljenja, Cakalotos, marksistički ekonomista rođen u Holandiji i školovan u Velikoj Britaniji, član je frakcije "53" stranke Siriza, čiji su neki pripadnici nedavno izrazili zabrinutost da se stranka odvaja od izvornih ljevičarskih vrijednosti, kako bi ostala na vlasti, prenio je Rojters.

Drugi izbor za ministra finansija mogao bi da bude Јorgos Huliarakis, koji je na toj poziciji bio u prelaznoj vladi, tokom izborne kampanje.

Huliarakis je bio i vodeći član tima za pregovore o zajmu, koji je postigao sporazum s evrozonom.

Međutim, Huliarakis je tehnokrata, a Cipras bi na mjestu ministra finansija želio političara, navodi britanska agencija.

Ako Cakalotos odbije ponudu, to bi mogao da bude prvi udarac za Ciprasa, ali ne preveliki, ocjenjuje grčki radio, s obzirom na to da on može da vodi pregovore s evrozonom i ako ne bude ministar finansija.

U međuvremenu, grčka konzervativna Nova demokratija, koja je na izborima završila na drugom mjestu, saopštila je da će što je prije moguće održati izbore za rukovodstvo stranke.

Nova demokratija otišla je na izbore pod vođstvom Vangelisa Meimarakisa, koji je na to mjesto stupio u julu, pošto je Antonis Samaras podnio ostavku posle izričitog "NE" na grčkom referendumu.

Kako se očekuje, Cipras će u toku dana objaviti sastav nove vlade.