latinica  ћирилица
21/09/2015 |  16:01 | Autor: TANЈUG

Јunker čestitao Ciprasu i obećao podršku novoj vladi

Predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Јunker čestitao je danas lideru ljevičarske Sirize Aleksisu Ciprasu pobjedu na vanrednim parlamentarnim izborima i pozvao Grčku da radi na stabilnosti i da se drži reformskih programa nakon što Cipras ponovo postane premijer.

"Grčkoj je sada potrebna široka podrška svih stranaka, institucionalna stabilnost i pravovremeno sprovođenje reformi da bi se povjerenje vratilo", napisao je Јunker u pismu u kojem čestita Ciprasu, prenosi Rojters.

Јunker ističe da je, takođe, hitno potrebno učiniti operativnim rukovođenje izbjegličkom krizom, koja će biti tema samita Saveta EU.
"Čeka nas još mnogo posla i nemamo vremena za gubljenje... Podržaćemo novu vladu u njenim naporima", poručio je predsjednik EK.
Siriza je na juče održanim izborima osvojila 35,47 odsto glasova ili 145 poslaničkih mjesta u 300-članom parlamentu, a Cipras je već saopštio da će vladajuću većinu formirati sa dosadašnjim koalicionim partnerom, krajnje desničarskom strankom Nezavisni Grci (ANEL) koja je dobila 3,69 odsto glasova i 10 mjesta u parlamentu.

Cipras, koji će danas od predsjednika Prokopisa Pavlopulosa dobiti mandat za formiranje vlade - drugi ove godine, najavio je da će već popodne položiti zakletvu kao premijer, a da će vlada položiti zakletvu u utorak, prenijela je grčka agencija ANA.