latinica  ћирилица
21/09/2015 |  14:26 | Autor: TANЈUG

Njemačka najavila blisku saradnju s novom grčkom vladom

Njemačka će blisko sarađivati sa novom grčkom vladom pod vođstvom ljevičarskog premijera Aleksisa Ciprasa na rješavanju dužničke krize i sve većeg priliva migranata, izjavio je danas portparol njemačke kancelarke Angele Merkel Štefen Zajbert.
Aleksis Cipras   (Foto:itmgrup.com.tr) -
Aleksis Cipras (Foto:itmgrup.com.tr)

"Naravno da će vlada usko sarađivati i u duhu partnerstva sa novom grčkom vladom. Ta ponuda odnosi se kako na zajedničko prevazilaženje dužničke krize, tako i na izazove zbog situacije sa izbjeglicama, za koje su nam potrebni zajednički odgovori", rekao je Zajbert, prenosi AFP.

Nakon što je ljevičarska Siriza osvojila ubjedljivu pobedu na parlamentarnim izborima u Grčkoj, njenog lidera Aleksisa Ciprasa očekuje formiranje nove vlade, a glavni zadatak sa kojim će se vlada suočiti su pregovori o ublažavanju bremena grčkog duga koje je Cipras obećao.

Siriza je osvojila 35,47 odsto glasova ili 145 poslaničkih mjesta u parlamentu koji ima 300 poslanika i Cipras je već saopštio da će vladajuću većinu formirati sa dosadašnjim koalicionim partnerom, strankom Nezavisni Grci koja je dobila 3,69 odsto glasova i 10 mjesta u parlamentu.