latinica  ћирилица
21/09/2015 |  11:36 | Autor: SRNA

Ruski predsjednik čestitao Sirizi pobjedu

Ruski predsjednik Vladimir Putin čestitao je u telegramu Sirizi pobjedu te ljevičarske koalicije na parlamentarnim izborima u Grčkoj i rekao da se nada nastavku jačanja veza dvije zemlje, saopštio je danas Kremlj.

"Šef države je u telegramu rekao da se nada nastavku konstruktivnog dijaloga i aktivnog rada na dodatnom jačanju uzjamno korisne rusko-grčke saradnje u različitim sferama, uključujući trgovinu, ekonomiju, energetiku i humanitarne sfere", navodi se u saopštenju, prenosi TASS.

Siriza je pobijedila na jučerašnjim parlamentarnim izborima sa 35,47 odsto osvojenih glasova, što joj je donijelo 145 mandata u parlamentu od 300 mjesta.

Ova stranka formiraće koaliciju sa Strankom nezavisnih Grka i zajedno će imati 155 mandata.

Druga je desničarska Nova demokratija sa 28,09 odsto glasova, odnosno 75 mandata, a ultranacionalistička Zlatna zora je treća sa 6,99 odsto glasova, što joj je donijelo 18 poslaničkih mandata u parlamentu.

Јeron Dijselblom, šef grupe koja okuplja ministre finansija zemalja evrozone, rekao je da se nada brzom formiranju nove grčke vlade sa mandatom za provođenje sporazuma sa kreditorima.

Predsjednik Evropskog parlamenta Martin Šulc izjavio je da ne razumije odluku lidera Sirize Aleksisa Ciprasa da obnovi koaliciju sa malom desničarskom Strankom nezavisnih Grka.