latinica  ћирилица
21/09/2015 |  09:59 | Autor: SRNA

Cipras suočen sa zadatkom izgradnje konsenzusa o štednji

Aleksis Cipras, čija je stranka Siriza pobijedila na prijevremenim parlamentarnim izborima, suočen je sa zadatkom izgradnje konsenzusa u zemlji koja je traumatizovana višegodišnjom primjenom mjera štednje, prenose danas lokalni mediji

Grčki listovi pišu da je Cipras dobio "drugu šansu" da vodi zemlju kroz reforme i realizaciju paketa finansijske pomoći od kreditora.

On mora da vodi zemlju kroz reforme koje zahtijevaju kreditori, rekapitalizaciju banaka, ekonomsku recesiju i potencijalno eksplozivnu migrantsku krizu, piše list "Ta nea" u uredničkom komentaru.

"To znači da će morati da se dokaže u polju kojem se do sada nije istakao, u upravljanju", navodi se u tekstu.

"Katimerini" u svom tekstu navodi da su trenutni prioriteti reforme penzijskog sistema i tržišta rada, rekapitalizacija banaka, smanjenje duga i novi privatizacioni fond. List dodaje da sporazum o novom paketu pomoći treba što prije realizovati.

"Nadajmo se da ovog puta neće biti tragičnih grešaka iz prethodnih sedam mjeseci, da će nova vlada biti obazrivija i da će tražiti najbolji mogući konsenzus", piše u komentaru na prvoj stranici.

List "Avgi", naklonjen Sirizi, piše da nova administracija treba da realizuje "težak dogovor" s kreditorima, ali i da ukine stari establišment opterećen korupcijom.