latinica  ћирилица
20/09/2015 |  19:08 | Autor: SRNA

Siriza pobijedila, Mejmarakis priznao poraz (VIDEO)

Na osnovu prebrojanih više od 30 odsto glasova, na izborima u Grčkoj najviše glasova osvojila je Siriza Aleksisa Ciprasa - 35,3 odsto a Nova demokratija osvojila je 28,1 odsto glasova.
Cipras na izborima - Foto: AP
Cipras na izborimaFoto: AP


Lider Nove demokratije Vangelis Mejmarakis prizao je poraz na izborima. Kako navodi Rojters, Mejmarakis je čestitao Ciprasu i pozvao ga na formiranje vlade nacionalnog jedinstva.

Aleksis Cipras je na svom Tviter nalogu poručio da njegovu vladu i zemlju očekuju "težak rad i borba".

Nakon što su prvi rezultati objavljeni, izvor iz Sirize je rekao da će njegova stranka nastojati da formira Vladu sa Nezavisnim Grcima, svojim bivšim koalicionim partnerom.

Prema dosadašnjim rezultatima, Siriza osvaja 144 mjesta u parlamentu, a Nova demokratija 75. Grči parlament ima 300 poslaničkih mjesta. 

Nezavisni Grci bi prema prvim projekcijama, mogli osvojiti 10 mjesta, čime bi omogućili Sirizi tijesnu većinu u parlamentu.

Prethodno su objavljene izborne ankete pet televizijskih stanica prema kojima je Siriza osvojila između 34 i 30 odsto glasova a Nova Demokratija između 32,5 i 28,5 odsto.

Ankete pokazuju da je desničarska Zlatna Zora treća sa rezultatom između 6,5 i osam odsto glasova.  

Grci su danas glasali na parlamentarnim izborima. Treći put ove godine izašli su na birališta, poslije parlamentarnih izbora u januaru koji su na vlast doveli Sirizu i premijera Aleksisa Ciprasa, i referenduma u julu, na kojem su glasači odbacili prijedloge stranih kreditora o reformama, da bi ih Ciprasova vlada malo kasnije usvojila.