latinica  ћирилица
21/08/2015 |  17:09 | Autor: RTRS

Grčka: Nova vlast ili izbori? (VIDEO)

Nakon ostavke grčkog premijera Aleksisa Ciprasa, predsjednik Prokopis Pavlopulos povjerio je mandat za formiranje nove vlade lideru konzervativne glavne opozicione Nove demokratije Vangelisu Mejmarakisu.
Grčka zastava - Foto: arhiv
Grčka zastavaFoto: arhiv

Ne bude li Mejmarakis uspio da sastavi novu Vladu, Grčku čekaju prijeveremni izbori, koji će najverovatnije biti održani 20. septembra.

Dio poslanika Ciprasove Sirize odlučio je da formira novu stranku koja će sa 25 poslanika biti treća najveća grupacija u grčkom parlamentu od 300 narodnih predstavnika. Ovo krilo usprotivilo se odlazećem premijeru Aleksisu Ciprasu zbog sporazuma koji je sklopio sa međunarodnim kreditorima o trećem paketu finansijske pomoći za Grčku.

Ostavka Ciprasa i odluka o raspisivanju prijvremenih izbora u Grčkoj "ne predstavlja iznenađenje", saopštila je Evropska komisija, napominjući da je uvjerena da će reforme koje je Atina obećala biti primijenjene.

Cipras je ostavku podnio sinoć, pošto je Grčka primila prvu ratu pomoći u iznosu od 86 milijardi evra. Cirpas je i dalje najpopularniji političar u Grčkoj, međutim prema većini istraživanja Siriza neće osvojiti dovoljno pozicija  u parlamentu da samostalno formira vladu.