latinica  ћирилица
18/08/2015 |  11:55 | Autor: RTRS

Brčko- Zbog stagnacije Save i Luka bez posla

Zbog dugotrajne suše, nivo rijeke Save je ispod minimuma. U luku Brčko, već drugi mjesec ne ulaze borodovi, a da bi riječni transportni saobraćaj ponovo bio u funkciji, neophodan je veći vodostaj
Luka Brčko - Foto: nezavisne novine
Luka BrčkoFoto: nezavisne novine

Rijeka Sava je tokom godine u prosjeku plovna 265 dana, kažu u Kapetaniji Distirkta Brčko. Komercijalni transport Savom, uobičajeno je zbog niskog vodostaja u zastoju tokom ljetnih mjeseci. Izuzev prošle godine, kada su poplave uzorkovale visok vodostaj i u ovom periodu.

Mladen Rogić, kapetan Kapetanije Distirkta Brčko, kaže da je u Slavonskom Brodu zabilježen vodostaj od minus 229, Župnji minus 49, Brčkom minus 105, tako da uslovi za komercijalnu plovidbu nisu mogući, s obzirom da je na pojedinim mjestima dubina na plovnom putu oko metar do 1,5 metara.

Za Luku Brčko, čiji je godišnji prosjek pretovara robe 100 hiljada tona, iako su kapaciteti do 500 hiljada tona, ovakva situacija nije novina. U organizacionom planu, predviđena su tri mjeseca bez pretovara robe. Prihodi se planski raspoređuju, tako da preduzeće ne posluje u minsu.

Zamjenik direktora Luke Brčko Alija Osmanbašić kaže da se ovakvo stanje direktno odražva na dolazak brodova, zbog čega je  pretovar tereta smanjen. 

Otežavajuća okolnost za Luku Brčko je i smanjen prihod od takse za teretna vozila, na Carisnkom terminalu Brčko, koji je smješten u Luci Brčko. U susjednoj Hrvatskoj u toku je rekonstrukcija graničnog prelaza, zbog čega je do 15. septembra obustavljen transport roba na graničnom prelazu Gunja - Brčko.