latinica  ћирилица
13/08/2015 |  14:42 | Autor: B92

Berlin i Pariz traže od Grčke detaljan plan privatizacije privrede

Njemački zvaničnici su saopštili da Berlin i Pariz zahtjevaju dodatne informacije u vezi sa grčkim planom privatizacije dijela privrede prije nego odobre paket pomoći.

U izjavi za njemačku radio stanicu Dojčlandfunk, zamjenik njemačkog ministra finansija Јens Špan rekao je da se nacrt sporazuma od 400 stranica, postignut između Grčke i njenih kreditora, u velikoj mjeri poklapa sa ključnim sporazumom koji je u julu zaključen sa evropskim liderima, prenosi Frans pres.

"Njemačka nije jedina država koja u ovom trenutku ima pitanja. Јoš treba da razgovaramo između sebe o nekoliko pitanja. Iz tog razloga sutra održavamo sastanak evrogrupe u Briselu", izjavio je Špan.

"Potrebni su nam dodatni detalji vezano za neke oblasti. To je ono o čemu moramo da razgovaramo prema zajedničkom predlogu Francuske i Njemačke", dodao je portparol, ne iznoseći dodatne detalje.

Grčka i njeni kreditori - Evropska komisija, Evropska centralna banka i Međunarodni monetarni fond - trenutno su pod pritiskom da finalizuju sporazum o paketu pomoći Atini u vrijednosti od 85 milijarde evra do 20. avgusta, kada Grčkoj dolazi na naplatu 3,4 milijarde evra duga prema Evropskoj centralnoj banci.