latinica  ћирилица
01/07/2015 |  16:14 | Autor: TANЈUG

Nova runda dijaloga poslije posjete Merkelove Srbiji?

Visoka predstavninica Evrpske unije za spoljnu politiku i bezbjednost Federika Mogerini mogla bi već sljedeće sedmice da zakaže novu rundu dijaloga Beograda i Prištine na visokom političkom nivou, saznaje Tanjug iz izvora u Evropskoj komisiji.
Beograd - Priština - Foto: ilustracija
Beograd - PrištinaFoto: ilustracija

 Nova runda dijaloga najvjerovatnije će biti organizovana neposredno nakon što njemačka kancelarka Angela Merkel posjeti Beograd, početkom sljedeće sedmice.

 "Dvije strane su suviše blizu sporazuma o najbitnijim pitanjima da bi se čekao septembar", rekao je Tanjugu funkcioner EU koji je želeo da ostane anoniman.

 On je kazao da Mogerini inače nije planirala nove runde dijaloga sa premijerima Kosova i Srbije prije kraja ljetne pauze, ali da na nju raste pritisak da se predomisli, jer bi odlaganje ne samo usporilo proces normalizacije, nego i proces proširenja EU.

 Mogerini je ovih dana zauzeta pregvorima o iranskom nuklearnom programu, ali sljedeće sedmice nema planirana putovanja.

 Evropski komesar za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Јohanes Han je već uputio poruku visokoj predstavnici da je neophodno da što prije ponovo pozove premijere Srbije i Kosova u Brisel, kaže Tanjugov izvor. 

 "Ne samo Han, već i neke zemlje članice  su mišljenja da bi tokom ljetnje pauze situacija mogla dodatno da se iskomplikuje i da treba održati zamah", rekao je on, ukazujući da je što skoriji nastavak dijaloga prije svega u interesu Njemačke.

  On je podsjetio da je nemačka kancelarka Angela Merkel oganizovanjem "Konferencije za Zapadni Balkan" u avgustu prošle godine praktično preuzela kormilo evropskih integracija regiona i da je u to uložila spstveni politički kapital.

 U to se uklapa i izjava Merkel nakon susreta sa kosovskim premijerom Isom Mustafom u Berlinu rekla novinarima da je "vrijeme da se postigne kompromis" između Beograda i Prištine.