latinica  ћирилица
05/05/2015 |  11:04 | Autor: RTRS

Četiri giganta, 21 trofej Lige šampiona

Fudbalska Liga šampiona ušla je u samo završnicu.

Četiri kluba ostala su u trci za trofej elitnog klupskog takmičenja. Dva španska, te po jedan italijanski i njemački klub, u prilici su da se poponu na krov Evrope.

Real, Barselona, Јuventus i Bajern

O tome kakve klubove ćemo gledati u završnici Lige šampiona govori i činjenica da su ove ekipe zajedno osvojile čak 21 trofej šampiona Starog kontinneta.

Najviše ih u svojim vitrinama ima branilac trofeja, Real Madrid, čak 10. Ukoliko i ove godine ode do kraja, "Kraljevski klub" će biti prvi u istoriji koji je uspio da odbrani trofej u Ligi šampiona. Četa Karla Anćelotija u prošlogodišnjem finalu savladala je gradskog rivala Atletiko nakon produžetaka rezultatom 4:1.

Šampion Njemačke, Bajern iz Minhena pet puta je trijumfovao u takmičenju. U posljednjem finalu odigranom 2013. godine, Bavarci su savladali Borusiju iz Dortmunda sa 2:1.

Barselona je četiri puta osvajala elitno klupsko takmičenje, posljednji put 2010, kada su Katalonci predvođeni Pepom Gvardiolom savladali u finalu Mančester Јunajted sa 3:1.

"Stara dama" je u svojoj istoriji dva puta otišla do kraja u Ligi šampiona (1985. i 1996. godine). Podsjećamo, Јuventus je prije 19 godina u finalu savladao Ajaks na "Olimpiku" nakon penala.

Četiri menadžera, pet trofeja

Menadžer Reala Karlo Anćeloti je do sada tri puta osvajao Ligu šampiona, dva puta sa Milanom (2003. i 2007) i prošle sezone sa Realom. Dva naslova prvaka Starog kontinenta osvojio je Pep Gvadiola. Sadašnji trener minhenskog Bajerna, osvajao je trofej Lige šampiona sa Barselonom 2009. i 2011. godine.

Iako do sada nisu osvajali Ligu šampiona, Luis Enrike i Masimilijano Alegri sa velikim uspjehom sa klupe predvode Barselonu, odnosno Јuventus. Enrike je na pravom putu da osvoji titulu u Primeri, dok je Alegri ove sezone sa "Starom damom" odbranio titulu u Seriji A.

Odgovor na pitanje koji od ova četiri giganta će u svoje vitrine smjestiti ušati trofej, dobićemo 6. juna, kada će na "Olimpijskom stadionu" u Berlinu biti odigrano finale ovogodišnjeg izdanja elitnog kluspkog takmičenja.