latinica  ћирилица
27/03/2015 |  15:51 | Autor: SRNA

Peri: CIA zna da proruski ustanici nisu srušili malezijski avion

Američki publicista i analitičar Robert Peri tvrdi da informacije koje ima CIA negiraju navode da su proruski ustanici srušili malezijski avion iznad Ukrajine.

CIA ima mnogo operativnih informacija o rušenju "MH17" - od satelitskih snimaka, praćenih komunikacija do analiza - ali ne želi to da objavi, jer se ne uklapaju u tvrdnje da su avion oborili ustanici, ističe Peri.

On se nedavno zvanično obratio američkoj obavještajnoj službi sa molbom da mu dostave posljednje podatke istrage o katastrofi "MH17", ali je dobio svjedočanstva koja su objavljena još 22. jula prošle godine.

Peri tvrdi da su mu pouzdani izvori prenijeli da je CIA od tada provela nekoliko istraga o katastrofi, ali da se o tome ćuti.

Razlog je jednostavan: nema nikakvih novih dokaza da je avion srušen ruskom raketom, već, naprotiv, postoje svjedočanstva koja ukazuju da je u rušenje aviona umješan neko sasvim drugi - navodi Peri.

Portali prenose da je američki novinar već ranije objavio tvrdnje da je putnički avion srušila ukrajinska armija.

"Boing 777" avio-kompanije "Malezija erlajnz" srušio se 17. jula 2014. godine na istoku Ukrajine u području koje je zahvaćeno sukobima ukrajinske vojske i proruskih ustanika.

Ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je 19. marta da su zapadni mediji ignorisali zvanične dokumentovane informacije ruskih stručnjaka, koje ukazuju na činjenicu da je u momentu rušenja aviona u neposrednoj blizini bio ukrajinski vojni avion.

Konačni izveštaj o istrazi, kako se očekuje, objaviće Savjet za bezbjednost Holandije sredinom 2015. godine.