latinica  ћирилица
22/10/2014 |  20:34 | Autor: RTS

Poljaci u slavu „Vikipediji“

Prvi spomenik u čast „Vikipedije“ na svijetu biće podignut u Slubicama, na granici Poljske sa Njemačkom.

Јermenski vajar Mihran Hakobjan je bio inspirisan logoom same Vikipedije, pa spomenik visok 1,7 metra i težak 350 kilograma predstavlja četiri čovjeka koji na rukama pridržavaju veliki globus Vikipedije.

Spomenik, stoji na postolju u obliku papira, što je simbol pošte Gutenbergu i otkriću štampe. Svečano je otkriven na trgu, blizu visoke škole „Kolegijum Polonikum“ čiji direktor Kšištof Vojčehovski je idejni otac tog spomenika.

„Zadivljujuće je bilo da su Poljaci kao narod koji broji jedva 40 miliona sve do 2010. godine zauzimali četvrto mjesto po broju odrednica. Više od nas su imale samo engleska, francuska i njemačka jezička verzija“, rekao je Vojčehovski.

Četiri čovjeka trebalo je da predstavljaju simbol četiri jezika sa najviše obrađenih odrednica, ali pošto su se u međuvremenu aktivno u projekt Vikipedije masovnije uključili Španci, Portugalci i Italijani, sada četvorka predstavlja simbol četiri strane svijeta.

„Vikipedija ima preko 30 miliona odrednica, odnosi se na sve sfere života i uči nas kako graditi znanje. Mislim da su Slubice kao pogranično mjesto u kome studiraju mladi preko 40 nacionalnosti pravo mjesto za takav spomenik“, istakao je gradonačelnik Slubica Tomaš Ćišćević. Vikipedija je kao projekt pokrenuta 2001. godine, a danas ima 287 jezičkih verzija. Ona početna, na engleskom jeziku, ima preko 4,6 miliona odrednica, što je trideset puta obimnije od najpoznatije enciklopedije na engleskom jeziku - „Britanike“.