latinica  ћирилица
29/09/2014 |  12:18 | Autor: RTS

Mihalkov, svjetska premijera u Beogradu

Novi film ruskog reditelja i oskarovca Nikite Mihalkova „Sunčanica“ doživeće svjetsku premijeru 3. oktobra u beogradskom Centru „Sava“.

Scenario filma, pisan po istoimenom romanu nobelovca Ivana Bunjina, gledaoce vodi u dvadesete godine prošlog vijeka na poluostrvo Krim, odakle se poslije građanskog rata evakuiše poražena armija "bijelih Rusa".

Glavne uloge u filmu igraju Ruskinja Viktorija Solovjova i srpski glumac Miloš Biković. Na premijeri se očekuje veliki broj glumaca iz cijelog svijeta, reditelja i državnih zvaničnika.

Premijera filma "Sunčanica"

„U ovom filmu je drugačije nego u 'Varljivom suncu', rat je završen, izgubljen, tek predstoje tridesete-četrdesete godine sa svim posljedicama. Bijela armija se povlači i na poslednjoj obali oni razmišljaju kad nema pucnjave, više niko nikoga ne ubija, ne masakrira, ne urezuje zvijezde u tijelo. Postavlja se pitanje kako i zašto se sve to desilo, koji su uzroci ubijanja“, kaže Mihalkov.

Beogradska premijer se očekuje 3. oktobra. Srpsku prestonicu je za premijeru izabrao kao rođendan svog filma, koji se slavi, kako kaže, s prijateljima u Beogradu, a ne u Briselu.

„Kada se film prvi put prikazuje, to za gledaoca postaje dan rođenja filma. A rođendan se slavi sa prijateljima, i zato u Beogradu, a ne u Briselu. Zvao sam mnogo ljudi. Emir Kusturica je rekao da će doći. Moji glumci bi trebalo da budu tamo. Kao što rekoh, to će biti dan rođenja filma i pozivam sve svoje prijatelje. Drago mi je što nijedan od njih, ukoliko, naravno, nije negdje na snimanju, nije rekao da neće doći“, objašnjava Mihalkov razloge zbog kojih je izabrao srpsku prestonicu za premijerno prikazivanje svog ostvarenja.