latinica  ћирилица
SPORTSKI PREGLED | 20/02/2013 | 20:21

FIFA traži da vlade učestvuju u borbi protiv namještanja

Direktor za bezbjednost Svjetske fudbalske federacije (FIFA) Ralf Mučke rekao je danas da će borba protiv namještanja utakmica biti neuspješna bez podrške vlada širom svijeta.

Mučke je rekao da se nada da će biznismen iz Singapura, poznat kao Dan Tan, vođa kriminalne grupe koja je zaradila milione namiještajući utakmice u italijanskoj ligi, uz pomoć lokalne vlade biti uhapšen i izveden pred sud.

"Tan mora da odgovara... Ali, to nije u našoj nadležnosti. Zašto bi FIFA kaznila cijeli Singapur, taj problem mora da se riješi na političkom nivou", rekao je Mučke.

Govoreći na konferenciji u Maleziji, čiji su organizatori Interpol i Azijska fudbalska konfederacija, Mučke je rekao da su zbog korupcije fudbaleri i sudije dobijali doživotne suspenzije, ali da su vođe kriminalnih mreža ostale na slobodi zbog slabosti u zakonima.

"Moramo da uključimo vlade, jer moraju da promijene zakone. Mnoge zemlje nemaju odgovarajuće zakone kojima mogu da se bore protiv namještanja utakmica i korupcije. Lijepo je razgovarati, ali došli smo do zaključka da je vrijeme da uradimo nešto", rekao je Mučke.

Evropska policija je početkom mjeseca saopštila da su kriminalne grupe prethodnih godina namjestile ili pokušale da namjeste stotine fudbalskih utakmica širom svijeta.

 

Tada je saopšteno da je poslije 18-mjesečne istrage utvrđeno da je namješteno 380 utakmica u Evropi i da je još 300 mečeva pod sumnjom, uglvnom u Africi, Aziji, Јužnoj i Centralnoj Americi.

 

Mučke je rekao da FIFA pokušava da spriječi da se mreža organizovanog nedozvoljenog klađenja ne uvuče u takmičenje na SP 2014. godine u Brazilu.

 

On je dodao da će FIFA sprovesti posebne tečajeve za sudije i ekipe i da će uvesti telefonsku liniju putem koje će moći da se prijave sve nepravilnosti.