latinica  ћирилица
NIDŽO RADOZNALAC | 13/02/2013 | 15:22

Učenje je hrana za mozak

 

Ovo je naziv nove epizode emisije Nidžo Radoznalac, u kojoj su najmlađi iz vrtića “Bambi” i učenici prvih razreda Osnovne škole “Dositej Obradović” odgovarali na brojna pitanja: Zašto je važno učiti,, Šta bude sa onima koji ne uče, koliko treba da učimo da bismo postali ono što želimo...?

Јoš iskreni i neiskvareni, davali su odgovore koji bi mogli da završe u knjigama, ali i za nauk onima što tvrde da škola nije važna i da znanje više nije bitno. Mnogi ( čitaj odrasli) kažu da je snalažljivost(a ona nerijetko u svijetu odraslih podrazumijeva laganje i neiskrenost) najvažnija za budućnost naše djece.

Mališani s kojima smo razgovarali, srećom, nisu od sorte “snalažljivih”, te su nam održali lekciju iz koje naučismo i sledeće:

 Zašto je važno učiti?

- Ako ne učiš to znači da ne znaš šta to znači!!!

- Da bi bio pametan!

- Važno je zato da znaš nešto, da si pametan, da ne švrljaš nešto ,onako šaraš po papiru!

 Šta bude sa djecom koja ne uče?

- Budu maleni kao crvići i onda se pretvore u bubašvabe!

- Mogu postati bezobrazna i lukava!

- Narastu im uši i nos i postanu magarci!

 Saznali smo i ko će biti ljekar, apotekar, policajac, specijalac, balerina, vatrogasac..., a za sva zanimanja, kako nam objasniše mali drugari, potrebno je učiti. Dali su nam i informaciju i koje “škole treba da se završe” za različita zanimanja i uspjeli nas ubijediti da ako učimo možemo biti što god poželimo.

Super, ima nade, “nije sve u šoldima”. Učenje je baš kul, reče nam u prolazu jedan “stariji” učenik i dobaci: “sve mi mogu uzeti, ali znanje ne mogu”! Kraj priče.