latinica  ћирилица
EU I MI | 13/04/2024 | 20:43

Podrška EU za razvoj nauke: 1,5 milion evra Univerzitetu u Banjaluci (VIDEO/AUDIO)

Program Evropske unije Horjazon omogućuje sufinansiranje projekata iz oblasti nauke, inovacija i istraživanja. Mašinski fakultet u Banjaluci u saradnji sa univerzitetima iz Evropske unije realizuje jedan od velikih naučno-istraživačkih projekata u vrijednosti 1,5 milion evra u oblasti energetske tranzicije odnosno energetskog siromaštva.

Mašinski fakultet Univerziteta u Banjaluci, prepoznat po kvalitetu programa i nastave, učestvuje u brojnim programima saradnje sa univerzitetima iz regije i EU. Ova visokoškolska ustanova realizuje pet naučno -istraživačkih projekata grant sredstvima iz Horizon programa Evropske unije. Јednim od njih, iz oblasti energetske tranzicije, Mašinski fakultet vodi ukupnu koordinaciju uz učešće više evropskih univerziteta.


"Јedan od ciljeva projekta ("Јačanja naučnih kapaciteta u oblasti energetskog siromaštva") je da se na našem univerzitetu povećaju istraživački kapaciteti pogotovo kada su u pitanju visoke tehnologije i vještačka inteligencija,da postanemo vidljiviji u Evropi i da postanemo atraktivniji za studente jer imamo veliki odliv naših mladih ljudi koji odlaze da studiraju u Zapadnu Evropu", izjavio je Prof dr Petar Gvero, profesor Mašinskog fakulteta Univerziteta u Banjaluci.

Partneri na projektu koji počinje od septembra i trajaće naredne tri godine su Univerzitet u Luvenu u Belgiji svjetski poznat po visokim tehnologijama, univerzitet Mačerata iz Italije jedan od vodećih u oblasti vještačke inteligencije, Tilburg Univerzitet iz Holandije na kojem se izučavaju i socijalni aspekti koristenja energije te kompanija Sites u Irskoj koja se bavi inovacijama i tehnologijom.
Prof dr Petar Gvero naglašava da je ukupna vrijednost projekta više od 1,5 milion evra od čega Univerzitet u Banjaluci, odnosno Mašinski fakultet, dobija 600. 000 evra grant sredstava.
" Sredstva će biti iskorištena da se obave detaljna istraživanje vezana za energetsko siromaštvo i da se dođe do prijedloga tehnoloških, ekonomskih i socijalnih rješenja da se taj problem prevaziđe", rekao je profesor Petar Gvero.

Ukupno 5, 3 miliona evra bespovratnih sredstava dobili su univerziteti u Banjaluci, Istočnom Sarajevu,Sarajevu,Mostaru i drugi pravni subjekti za 29 projekata u okviru programa Horizon Evropske unije u 2023. za pozive objavljene do aprila te godine.


"Mi smo praktično u oblasti nauke dio Evropske unije, mi smo potpisali sporazum i ispunili uslove i naši aplikanti imaju isti status kao i aplikanti iz Evropske unije, rekao je Suvad DŽafić pomoćnik za nauku ministra civilnih poslova Bosne i Hercegovine.


Mogućnost finansijske podrške EU sve više je prepoznata jer se iz godine i godinu povećava broj projekata. Bosna i Hercegovina za istraživanje i razvoj izdvaja manje od 0,2 odsto bruto društvenog proizvoda prema podacima Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine.


TV reportaža

Radio reportaža