latinica  ћирилица
EU I MI | 08/08/2023 | 12:55

Kako unaprijediti sistem za upravljanje otpadom? (VIDEO/AUDIO)

Među najvećim uzrocima zagađenja životne sredine je loše upravljanje otpadom. Ova oblast obuhvaćena je u Zelenoj agendi za Zapadni Balkan -strategiji koju su prihvatile zemlje regije na samitu u Sofiji 2020.godine.Šta je urađeno do sada u smislu približavanja ciljevima Zelene agende koja slijedi klimatske politike Evropske unije?

Više od trećine zagađenja kod nas uzrokovano je lošim upravljanjem otpadom prema podacima Evropske agencije za životnu sredinu. U odnosu na planove Zelene Agende, odvojeno sakupljanje, razdvajanje i reciklaža još su na niskom nivou.

"Nema uslova za razvrstavanje  iako je upitna i svijest građana pitanje po tom pitanju", najčešći je odgovor građana u anketi u Banjaluci na pitanje o razvrstavanju otpada. "Trebalo bi stimulisati i kod nas  kao što se na Zapadu stimuliše, imaju benefita  kad to rade,a valjda će to doći i do nas", ocijenio je  jedan banjalučanin dok je drugi odgovorio da ne razvrstava otpad.


 
Cirkularna ekonomija jedan je od pet osnovnih stubova Zelene agende za Zapadni Balkan  koju čine i dekarbonizacija, smanjenje zagađenja, održiva poljoprivreda i biodiverzitet. Kako bi se doprinijelo zaštiti životne sredine i količina otpada svela na minimum  i u Bosni i Hercegovini predstoji izrada više strateških dokumenata.
 
„Ako ne postoji neki sistemski pristup i ako ne postoji  infrastruktura besmisleno je stavljati krivicu na građane", izjavio je Igor Kalaba iz Centra za životnu sredinu Banjaluka.

"Trenutno se većina upravljanja otpadom bazira na odlaganje na deponijama, pritom se otpad ne razdvaja dovoljno, nema dovoljno recikliranja na samom izvoru", rekao je Kalaba.

I ovogodišnji međunarodni dan zaštite životne sredine ukazao je  da su potrebne mjere za podizanje svijesti građana kako bi se smanjila proizvodnja otpada i promovisala ponovna upotreba i reciklaža.
 
„Na terenu se susrećemo sa mnogim problemima u smislu odvajanja otpada jer se taj otpad ne odvaja kako treba.Svjesni smo zagađenja plastikom, mnogo pet ambalaže završava na divljim deponijama i okeanima što predstavlja veliki ekološki problem“, izjavila je Vesna Đurđević iz kompanije Eurobeta.

Postupanje sa otpadom važno je prije svega zbog zdravlja ljudi i ekološke slike, a primjena koncepta cirkularne ekonomije je mogućnost da se unaprijedi društvo u cjelini.

„Pokušavamo da djelujemo edukativno prilazeći široj javnosti kroz različite kampanje edukacije, dok s druge strane djelujemo kao direktan korektiv kada se radi o donošenju novih zakona, o zagovaranju za nove strategije koje bi se kretale više u smjeru cirkularne ekonomije,a manje u smjeru u kojem se trenutno kreću, a to je sve više i više deponija", kaže Igor Kalaba iz Centra za životnu sredinu Banjaluka.

U regionu Zapadnog Balkana reciklira se svega 3 % otpada dok je sadašnji nivo u Evropskoj uniji 44% , navedeno je u Smjernicama Evropske komisije za primjenu Zelene agende. Bosna i Hercegovina treba harmonizovati propise sa Direktivom o deponijama i zatvoriti ili sanirati deponije na kojima nema mogućnosti primjene  predviđenih uslova.


TV reportaža

Radio reportaža