latinica  ћирилица
EU I MI | 31/07/2023 | 20:00

Sloboda medija i EU integracije: Iskustvo Češke (VIDEO/AUDIO)

Јačanje slobode izražavanja i slobode medija među 14 je preporuka Evropske komisije na kojima Bosna i Hercegovina treba da radi, kako bi nastavila evropski put i otvorila pregovore o pristupanju Uniji. Kod nas je sloboda medija suočena sa mnogim izazovima.S obzirom na to da su mediji slika društva u kojem djeluju, istraživali smo iskustva transformacije medija u Češkoj, tokom njenog pristupanja Evropskoj uniji.



Češka je po slobodi medija na visokom 14.mjestu od 180 država u istraživanju "Reportera bez granica" 2023.godine. Scenu čine velike medijske grupacije, rast broja novih nezavisnih medija i veoma cijenjeni javni mediji. Češki radio ove godine je proslavio 100 godina rada.


„Rekao bi da jesmo nezavisni i da možemo slobodno govoriti i ono što političari ne žele da čuju", izjavio je Filip Nerad dugogodišnji izvještač iz Brisela i urednik na Radiju Češke.
Prema njegovom mišljenju, dobar primjer za to je bivša vlada premijera Andreja Babiša koji je imao mnogo problema i skandala sa Evropskom unijom zbog sukoba interesa.
"Mi smo stalno izvještavali o tome.Mislim da su mediji u Češkoj bili slobodi i prije pristupanja. Rekao bih da je Evropska unija otvorila nove horizonte",rekao je Filip Nerad.

Tranzicija medija u Češkoj bila je dio ukupne demokratizacije nakon pada komunizma i raspada Čehoslovačke početkom 90-tih. U to vrijeme očekivanja građana slijedila su liniju pristupanja Evropskoj uniji što se odrazilo i na medijski sektor. Mediji su jačali kapacitete da ne bi bili instrument za poslovnu i političku propagandu.


„Iskustvo Češke bilo je pod uticajem susjednih zemalja jer je cijela regija prolazila kroz taj proces, ne samo integracija prema Evropskoj uniji.Ako se vratimo u početak 2000-tih medijsko okruženje se mijenjalo pod uticajem tih ukupnih promjena u društvu, od stranih ulaganja, različitih finansijskih tokova koji su se pojavili", rekao je Žiga Faktor, voditelj odjeljenja Instituta „Europeum“ u Briselu.
"Mislim da je članstvo u Evropskoj uniji ključni aspekt promjene u medijima kada je u pitanju vladavina prava, nezavisnost medija od državnih struktura kao i nadzor nezavisnih tijela“,rekao je Žiga Faktor.

S obzirom na slično naslijeđe,iskustvo Češke moglo bi pomoći Bosni i Hercegovini da unaprijedi slobodu medija.Zakonski okviri i posebno njihova primjena ključni su i danas dvadeset godina od pridruženja Češke Evropskoj uniji. Nova vlada premijera Fiala priprema zakon kojim bi ojačala nezavisnost regulatornih vijeća za medije u javnom vlasništvu.


„Ono što vidim kao suštinsku promjenu ili mnogo vidljiviji uticaj u posljednjih nekoliko godina je ukupna promjena zakonodavstva, evropskih medijskih zakona ili akata koji imaju uticaj na transparentnost vlasništva i na vodeće platforme poput Google-a i Facebook-a te da tako kažem na potrebu da se kontroliše nivo mogućnosti širenja dezinformacija", ocijenila je Tereza Engelova, novinarka i bivša urednica redakcije međunarodnog programa Televizije Češke.

Evropski akt o slobodi medija koji je u zakonodavnoj proceduri fokus stavlja na zaštitu nezavisnosti i pluralizam medija, stabilno finansiranje javnih medija kao i na transparentnost medijskog vlasništva.

TV reportaža

Radio reportaža