latinica  ћирилица
EU I MI | 23/07/2023 | 20:29

Saradnja BiH i EUROPOL-a- jačanje prevencije i borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije (VIDEO/AUDIO)

Nedavnim formalnim početkom operativne policijske saradnje sa Europolom napravljen je korak naprijed na evropskom putu u ispunjavanju preporuka iz Mišljenja Evropske komisije o BiH iz 2019.godine Јoš važnije, zajednički rad i razmjena informacija će omogućiti rezultate u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije te jačati osjećaj sigurnosti kod građana.

Uspostavljenjem Kancelarije za saradnju Bosne i Hercegovine sa Europolom omogućeno je da BiH i agencija EU za saradnju u sprovođenju zakona razmjenjuju važne informacije o kriminalu i terorizmu. Policijsku saradnju i dijeljenje tih podataka unaprijediće i pristup analitičkim alatima i bazama podataka Europola koje sada imaju agencije za provođenje zakona u BiH i Evropskoj uniji.

„Krucijalno je da se razmjenjuju informacije na najbrži mogući način i to je ono što čini ovu saradnju izuzetnom“, izjavio je Danijel Maunaga", zamjenik koordinatora Nacionalne/Zajedničke kontakt tačke za saradnju Bosne i Hercegovine sa EUROPOL-om.
„Iz toga proizilazi da se cjelokupna slika bezbjednosti podigne na jedan nivo jer smo sada u stanju da brže i bolje reagujemo na sve pojavne oblike kriminaliteta“,naglašava Maunaga.


Prekogranična saradnja u oblasti borbe protiv kriminala važan je korak i procesu evropskih integracija.
„Ovo je važan element, vjerovatno najveći i simobilira koliko je BiH integrisana u policijski posao različitih zemalja članica EU, kao i same Unije“, izjavio je Oliver Onidi iz Direktorata za unutrašnje poslove i migracije Evropske komisije.Onidi je rekao da se sada može računati na značajnu podršku Bosne i Hercegovine.
Tokom godine smo vidjeli koliko je ova zemlja doprinijela našoj sigurnosti, borbi protiv terorizma i ozbiljnog i organizovanog kriminala,rekao je Onidi.


Evropska unija je kontinuirano podržavala operacionalizaciju Kontakt tačke BiH za saradnju sa EUROPOL-om uključujući pomoć u izradi Pravilnika o radu, renoviranje prostorija i doniranje informatičke opreme neophodne za njen rad.
Јohan Satler, šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini naglašava da kada postoji politička volja u BIH onda postoji i način.
„Sretan sam da ovih dana čujem i vidim da ministar bezbjednosti želi iskoristiti sve što to nosi, to je prije svega zajedničko djelovanje u okviru agencije za saradnju u kaznenom pravosuđu i što je još jako važno što sam čuo od ministra jeste da će Savjet ministara BiH uskoro razmatrati prijedlog za saradnju sa Frontexom“, izjavio je ambasador Satler.

Iz ministarstva bezbjednosti BiH je najavljeno uspostavljanje saradnje sa Frontexom i formiranje tima za pregovore sa evropskom agencijom za graničnu i obalnu stražu. BiH je do sada bila jedina zemlja na Balkanu koja nije imala saradnju s Europolom.


Zamjenik izvršnog direktora operacija pri EUROPOL-u Žan Filip Lekof rekao je da je Bosna i Hercegovina ključni partner u borbi protiv prekograničnog kriminala.
„Tijesno sarađujemo kako bismo se pozabavili ozbiljnim kriminalnim prijetnjama, a Bosna i Hercegovina i EUROPOL će imati zajedničku korist od uspostave Nacionalne kontakt tačke“, ocijenio je Lekof i dodao da ovaj napredak omogućuje Bosni i Hercegovini i Europolu da usko sarađuju u borbi protiv međunarodnog kriminala i izgradnji bezbjednog i sigurnog društva za sve naše građane.
Oficir za vezu iz Bosne i Hercegovine, pripadnik MUP-a Republike Srpske, pridružuje se velikoj mreži država predstavljenih u sjedištu EUROPOL-a u Hagu.

TV reportaža

Radio reportaža