latinica  ћирилица
EU I MI | 15/07/2023 | 19:57

Mladi i vladavina prava (VIDEO/AUDIO)

Kako unaprijediti vladavinu prava koja je ključna na evropskom putu i nalazi se među 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u Evropskoj uniji.Da li mladi ,posebno studenti prava, mogu doprinijeti poboljšanju situacije u pravosuđu?

Mladi, učenjem o zaštiti prava i sloboda i vladavini zakona, daju svoj doprinos vraćanju kredibiliteta pravosuđu i boljoj transparentnosti rada jer povjerenje građana u rad pravosudnih institucija nije na visokom nivou.

Mia Selena Lerh, učenica Gimnazije Katoličkog školskog centra Banjaluka kaže da mladi nemaju dovoljno povjerenja u pravosuđe i da je zbog toga važno učestvovati u aktivnostima i nadograđivati znanje i sticati nove vještine uz pomoć neformalnog obrazovanja.
Budućnost ostaje na mladima i jednog dana ćemo vjerovatno i mi imati priliku učestvovati u reformi pravosuđa“, rekla je Lerh.
Više od 500 mladih iz cijele Bosne i Hercegovine radilo je sa sudijama i predstavnicima organizacija civilnog društva u protekle dvije godine.Mladi su se takmičili u odmjeravanju snage argumenata na simulacijama suđenja u Banjaluci,Mostaru i Sarajevu. Prema njenim riječima, mladi i generalno građani, nisu dovoljno upoznati o pravosuđu i zato je ovaj projekat koncipiran da bude zanimljiv i kreativan i sadrži teorijske i praktične dijelove.

Mladi za vladavinu prava dio je šire podrške Evropske unije u Bosni i Hercegovini za jačanje uloge mladih i organizacija civilnog društva.

„Ovdje se kombinuje participativna uloga mladih i civilnog društva s jedne strane i s druge oni promovišu vladavinu zakona u zemlji.Imamo značajne rezultate jer se daje put, platforma mladima da ih se čuje, da iznesu svoje mišljenje i da budu jednako tretirani.Ovo je važno ako želimo da u budućnosti mladi nastave reformu“, izjavio je Enriko Visentin iz Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini.

Udruženje žena sudija u BiH uradilo je Priručnik za mlade o vladavini prava u kojem je na razumljiv način objašnjen pravosudni sistem i uloga tužilaca i sudija i osnovni principi vladavine prava.

„Kao advokatu i članu pravosudne zajednice zadovoljstvo mi je bilo učestvovati u edukaciji obrazovanju mladih ljudi u smislu njihovih ljudskih prava i procesa u okviru kojih ta ljudska prava mogu da prezentuju i ostvaruju“, izjavila je Amela Mahić Samardžić, predsjednica Udruženja žena sudija u Bosni i Hercegovini.


Projekat Mladi za vladavinu prava provodili su Udruženje „Јa BIH u EU“ iz Sarajeva i Omladinski resurski centar iz Tuzle.


Lara Sutović, projekt menadžer organizacije „Јa BIH u EU“ kaže da je projekat značajan jer je otvorio vrata pravosudnih institucija i udruženja novim generacijama koje su zajedno sa predstavnicima pravosuđa razgovarali o značaju vladavine prava ne samo za njihov svakodnevni život već i za razvoj društva u cjelini.
Podrušku i učešće dala su mnoga udruženja predstavnika pravosuđa, među kojima i udruženje pravnika RS kao i organizacije civilnog društva.


TV reportaža


Radio reportaža