latinica  ћирилица
EU I MI | 10/07/2023 | 00:29

Podrška EU za preduzetnike početnike (VIDEO/AUDIO)

Podrška inovacijama, pokretanju start-up-ova, podrška preduzetnicima suočenim sa bankrotom, nezaposlenim licima starijim od 50 godina i drugi projekti realizovani su u programima Transnacionalne saradnje Evropske unije. Organizacije iz Bosne i Hercegovine mogu konkurisati za dodjelu sredstva i u novom finansijskom ciklusu Evropske unije 2021- 2027 godina.

 

U okviru programa Transnacionalne saradnje od 2014. do 2020. godine realizovano je više od 100 projekata u vrijednosti od 14 miliona evra. Među njima je i projekat podrške inovativnim start-up preduzećima. Ovu inicijativu razvila je Razvojna agencija Republike Srpske u okviru programa „Akcelerator“ u saradnji sa 14 partnerskih organizacija i institucija iz 9 zemalja dunavske regije.


Program Akcelerator predstavlja sveobuhvatnu podršku privrednicima-početnicima u poslu, izjavila je Marica Berić, načelnik Odjela za strateško planiranje Razvojne agencija Republike Srpske.
"Program je obuhvatao intenzivan program edukacije iz različitih oblasti poslovanja preduzeća, uključujući i savjetodavnu podršku sertifikovanih i iskusnih mentora kao i administrativnu i stručnu podršku u pronalaženju dodatnih izvora finansiranja", precizirala je Berić. Najbolji učesnici programa Akcelerator imali su mogućnost da dobiju i finansijsku podršku.

U okviru ovog projekta, Razvojna agencija RS je podržala 127 početnika u poslu od kojih je 65 dobilo finansijsku podršku, a drugi mogućnost korišćenja preduzetničkog inkubatora, besplatne knjigovodstvene usluge, podršku u razvoju marketing aktivnosti.
Provedena su dva polit projekta u Banjaluci i Prijedoru u saradnji sa Inovativnim centrom Banjaluka i Razvojnom agencijom Prijedor.
„Program je ostvario izuzetne rezultate,bilo je dosta zainteresovanih, a korisnici su bili zadovoljni sa dobijenim uslugama tako da smo nakon provođenja projekta Akcelerator program nastavili da provodimo kao svoju redovnu aktivnost“, naglasila je Marica Berić.


Na nedavnom predstavljanju rezultata projekata održanom u Sarajevu, učestvovale su razvojne agencije, ministarstva na svim nivoima vlasti, jedinice lokalne samouprave.Imali su priliku da uspostave saradnju sa partnerima iz 23 zemlje Evrope koliko ih je obuhvaćeno sa tri programa Adrion, Dunav i Euro Med.


„Možemo reći da ovi regionalni programi i programi regionalne saradnje pomažu Bosni i Hercegovini u različitim oblastima.Provedeno je 119 inicijativa u BiH u vrijednosti 13, 75 miliona evra“, izjavio je Đanluka Vanini iz Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini.

Budžet programa „Adrion“ koji uključuje 10 država korisnica, iznosi 160,8 miliona evra, a budžeti programa „Dunav“ i „Euro-Med“ i 14 država korisnica, iznose 215 miliona evra, odnosno 294 miliona evra.U novom finansijskom ciklusu Evropske unije 2021-2027 godina BiH može učestvovati i u novim programima,a to su Interreg Evropa i Urbact program.


„Što se tiče naredne perspektive, mišljenja smo da su sve vještine i znanja koja su naši korisnici stekli u prethodnom periodima dobra polazna osnova da Bosna i Hercegovina nastavi da učestvuje u sljedećim programskim perspektivama“, izjavila je Mersiha Delić, stručni savjetnik u Direkciji za evropske integracije Bosne i Hercegovine.


U transnacionalnim programima podržavaju se projekti koji su usmjereni na zeleniju, povezaniju, socijalniju Evropu, borbu protiv klimatskih promjena, kulturno nasljeđe i održivi turizam. Za njihovu realizaciju Evropska unija izdvaja 80 odsto sredstva, a države učesnice 20 odsto potrebnih sredstava.


Tv reportaža

Radio reportaža