latinica  ћирилица
EU I MI | 02/07/2023 | 20:17

Energetski paket podrške Evropske unije BiH vrijedan 70 miliona evra (VIDEO/AUDIO)

Evropska unija nedavno je odobrila prvi paket energetske podrške Bosni i Hercegovini vrijedan 70 miliona evra. Direktna energetska podrška Evropske unije namijenjena je najugroženijim porodicama, dok će dio sredstava biti usmjeren ka poboljšanju energetske efikasnosti u individualnim stambenim objektima i preduzećima.

Od 70 miliona evra podrške Evropske unije, 50 miliona evra, više od dvije trećine sredstava, dobiće najugroženije porodice, ostatak će biti usmjeren ka poboljšanju energetske efikasnosti u domaćinstvima i privatnom sektoru. Sredstva Evropske unije trebalo bi da dobije do 80 hiljada domaćinstava u Republici Srpskoj, u Federaciji BiH oko 109 hiljada domaćinstava, u Brčko Distriktu 12 i po hiljada domačinstava.


„Evropska unija je građanima Bosne i Hercegovine obezbijedila finansijsku podršku u suočavanju sa posljedicama rastućih cijena, a jednim dijelom Energetski paket omogućuje podršku projektima pobošljanja energetske efikasnosti što predstavlja ulaganje u budućnost“, izjavio je Stefano Elero, šef Kooperacija u Delegaciji Evropske unije u Bosni i Hercegovini.
Sada je pred relevantnim institucijama vlasti u Bosni i Hercegovini odgovornost da ta podrška dođe do građana, domaćinstava i kompanija, i da u potpunosti implementiraju ovaj paket, rekao je Elero.

Novčana podrška domaćinstvima u Republici Srpskoj još nije isplaćena.Utvrđuje se lista korisnika iz nekoliko kategorija, koju priprema više nadležnih institucija.Na dodjeli sredstava domaćinstvima u Republici Srpskoj radi Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite.

Pored ove podrške građanima, na raspolaganju je dodatnih 6 miliona evra podrške Evropske Unije -3 miliona evra za poboljšanje energetske efikasnosti stambenih zgrada i 3 miliona evra za mikro, mala i srednja preduzeća koja se suočavaju s izazovima uslijed energetske krize.
"Za fizička lica finansiraće se projekti u omjeru 50 odsto od strane Fonda, 50 odsto od strane korisnika.Kada je u pitanju komponenta za mikro,mala i srednja preduzeća kofinansiranje od strane Fonda će biti maksimalno 30 hiljada KM“, izjavio je Srđan Todorović, direktor Fonda za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske.

Sredstva će biti distribuirana kroz javne pozive koje će provesti entitetski fondovi za zaštitu okoliša i životne sredine, kao i Vlada Brčko distrikta.
Todorović je najavio da bi u narednih mjesec dana Fond trebao raspisati javni poziv.
„Oba javna poziva će biti raspisana putem javnih glasila,Službenog glasnika i na stranicama Fonda.Biće dostupno građanima i vlasnicima preduzeća da apliciraju za ova sredstva putem Fonda", pojasnio je Todorović.
Energetski paket podrške Evropske Unije Bosni i Hercegovini u potpunosti će implementirati institucije u BiH, a Evropska unija će nastaviti podršku kroz tehničku asistenciju i reviziju trošenja sredstava.

TV reportaža

Radio reportaža