latinica  ћирилица
EU I MI | 24/06/2023 | 21:21

EU integracije: Izazov za lokalnu vlast (VIDEO/AUDIO)

U procesu prilagođavanja politika i usklađivanja zakona sa pravnim nasljeđem Evropske unije lokalna samouprava ima nezaobilaznu ulogu. Na tom nivou vlasti primjenjuje se dvije trećine evropskih propisa. Kako i koliko taj proces ima uticaja na privlačenje sredstava iz evropskih fondova?

 

Gradiška i Trebinje uspješni u privlačenju sredstava EU fondova

Gradiška je realizovala niz projekata sufinansiranih sredstvima Evropske unije koji su poboljšali standard života građana, od vodosnabdjevanja, razvoja privrede, zaštite životne sredine, projekata za mlade. Doprinijeli su i poboljšanju mehanizama ovog nivoa vlasti za implementaciju sredstava.


Razvojna agencija Gradiška obezbijedila je više od osam miliona KM grantovskih sredstava EU u posljednjih pet godina.
Za skoro pet godina koliko aktivno funkcionišemo obezbijedlili smo preko osam miliona KM u okviru gradske uprave i samostalno, a za potrebe gradske uprave, privrednika i udruženja građana“, izjavio je Bogdan Vicanović direktor Razvojne agencije Gradiška.

Većina sredstava je obezbijeđena iz pretpristupnih fondova Evropske unije, IPA II i IPA III .
Јedan od izazova je dalje unapređenje ljudskih i tehničkih kapaciteta u lokalnim samoupravama.
Vicanović kaže da su zadovoljni postignutim i da imaju kapacitete, prvenstveno tim stručnjaka koji uspješno priprema i implementira projekte EU.

“Potrebno je da svi radimo u narednom periodu,grad Gradiška i ostali gradovi na građenju ljudskih kapaciteta i obučavanju koje će donijeti napredak lokalnim zajednicama“, ocijenio je Vicanović.


Trebinjska razvojna agencija je svojim inicijativama i učešćem u projektima Evropske unije unaprijedila turističku ponudu, dala podsticaj razvoju preduzetništva i promociji prirodnog i kulturnog nasljeđa.


Razvojna agencija Trebinje realizovala je projekte vrijednosti oko milion i po KM pored projekata koje je radio grad, Kulturni centar i druge institucije.


„Razvojna agencija Trebinje priprema projektne aplikacije za trenutno otvorene pozive u kojima bi, ukoliko bi te aplikacije prošle, budžet agencije bio oko milion KM,“ izjavio je Bojan Benderać, direktor Razvojne agencije Trebinje.
Da bi lokalne zajednice jačale svoje kapacitete za pristupanje sredstvima fondova EU i za učešće u procesu dijaloga i budućih pregovora sa EU ovaj nivo vlasti se angažovao kroz mehanizam međusobne saradnje u okviru Saveza opština i gradova.


„Savez je bitan partner i mi upravo u dijelu edukacije ,obuka i svega onoga što radimo na približavanju EU integracijama organizujemo za sve naše lokalne zajednice“, izjavio je Ljubiša Ćosić, predsjednik Saveza opština i gradova Republike Srpske.

Ćosić je iznio ilustrativan podatak da je Savez opština i gradova obavio više od 300 edukacija u prošloj godini dominantno na temu evropskih integracija. Kandidatski status za članstvo u Evropskoj uniji koji je Bosni i Hercegovini dodijeljen u decembru 2022.godine može biti signal opštinama i gradovima da aktivnije učestvuju u privlačenju sredstava fondova Evropske unije.


TV reportaža
Radio reportaža